Изследвания и процедури

Микроскопско изследване на изпражненията

Показания за микроскопско изследване на изпражненията:

  • съмнение за опаразитяване

Микроскопското изследване на изпражненията за търсене на несмлени съставки на храната практически няма диагностична стойност и трябва да бъде изоставено, a ce използува информацията за количеството на отделените изпражнения и съдържанието на мастни киселини в тях.

Биологичен материал:

  • За откриване на оксиури (острици, Enterobius vermicularis): сутрин се залепва късче прозрачна лента (тиксо) върху ануса и околните тъкани, по-късно се отлепва и се залепва върху предметно стъкло.
  • За откриване на Taenia solium, Taenia saginata, Diphyllobathrium latum, Ascaris lumbricoides, Trichiuris trichiura и други хелминти: вземат се няколко късчета изпражнения с големина на грахово зърно от различни места на фекалната маса.

Провеждане на изследването

Яйцата на оксиурите се откриват чрез оглеждане с микроскоп на залепената върху предметното стъкло прозрачна леплива ивица. За откриване на други хелминти се използува както наблюдението на натривка от изпражнения върху предметно стъкло, така и на обогатен чрез флотация материал. Обогатяването на материала повишава вероятността за откриване на опаразитяване.

Референтни стойности

  • Референтни стойности: отрицателна находка

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари