Изследвания и процедури

Изследване на резорбционната функция на червата

Химусът представлява течно или полутечно съдържание от частично смляна храна, вода, солна киселина и различни храносмилателни ензими. Той е резултат на механично разместване, стриване, раздробяване и втечняване на храната от стомашния гладък мускул, както и на биохимично разлагане от страна на стомашния сок.

В тънкото черво хранителните вещества се разграждат и усвояват. Тук върху хранителният химус се излива отделеният от жлезите на тънкото черво чревен храносмилателен сок.

Чревният сок представлява светложълт воднист секрет, който се произвежда от жлезите на тънкото черво. В тънките черва заедно с панкреатичният и жлъчният сок, които се изливат върху хранителния химус, се извършва разграждането и усвояването на хранителните вещества.

Чревният сок има алкална реакция (pH е около 8). При човека за едно денонощие се отделят около два литра чревен сок.

Съдържание на чревния сок:

  • Неорганични соли: 0,65% натриев хлорид и 0,35% натриев карбонат.
  • Ензими:
    • Ерепсин - протеолитичен ензим, който разгражда белтъчините;
    • Ентерокиназа - отделя се най-интензивно в горната част на тънкото черво, осигурява превръщането на неактивния трипсиноген в активен трипсин;
    • Нуклеаза - разгражда нуклеопротеидите;
    • Липаза - отделя се в малки количества и се активира от жлъчните киселини. Разгражда мазнините до глицерин и висши мастни киселини. Има по-слабо действие от панкреасната липаза.
    • Амилаза - разгражда полизахаридите;
    • Инвертаза, малтаза и лактаза - разграждат дизахариди;

На вашето внимание

Изследвания и процедури

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари