Изследвания и процедури

Количество на фецеса

Показания за изследване

  • малабсорбция
  • малдигестия

Подготовка и изпълнение на изследването

Подготовка: един ден преди и по време на продължаващото три дни изследване пациентът получава диета, която съдържа най-малко 70 g. и най-много 150 g. мазнини, нормално количество въглехидрати и белтъчини и не съдържа зеленчуци, черен или тричав хляб. Една седмица преди изследването трябва да бъде прекъснато лечението с широкоспектърни антибиотици, сулфонамиди или медицински въглен, а един ден преди изследването - приложението на панкреасни ензими. Изпълнение на изследването: с лабораторна везна се измерва количеството на изпражненията ("мокра маса"), отделени за денонощие.

Биологичен материал

  • изпражненията, отделени чрез трите дена на изследването, се събират без примес на урина в пластмасови съдове и се запазват в хладилник. Този начин трябва да бъде предпочетен пред ежедневното измерване и изхвърляне на пробите изпражнения, тъй като дава възможност при необходимост да се извърши и изследване на отделянето на липиди с изпражненията. To e оправдано, ако отделните количества са най-малко 200 g. дневно.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари