Състояния и заболявания

Генитален херпес

На латински език: herpes genitalis
На английски език: genital herpes

 

Въведение

Гениталният херпес е вирусна инфекция, която засяга кожата и лигавиците на гениталиите и окологениталната област. Причинява се основно от Herpes simplex virus тип 2 (HSV-2) и по-рядко от тип 1 (HSV-1), който е основна причина за херпес в назолабиалната област. Гениталният херпес представлява сексуалнотрансмисивно заболяване.

Епидемиология

Гениталният херпес е много разпространена инфекция. Засяга както мъже, така и жени. Смята се, че над 20% от хората в развитите общества са боледували от тази инфекция. Честотата на заразяване е пряко свързана със сексуалната активност. Най-често заразяването става при сексуален или близък интимен контакт с партньор с активна инфекция (пресен обрив с еритем или мехурчета). Особено заразна е течността от мехурите, а наличието на рани или драскотини и малки травми улеснява пренасянето на инфекцията. Доказано е обаче, че заразяване може да се получи и при контакт с асимптомен носител на вируса. Херпес около устата може да бъде пренесен в половата област на партньора и обратно. В такъв случай причинителят най-често е HSV-1. При допир или разчесване херпесвирусната инфекция може да се пренесе от една към друга част на собственото тяло. Заразяването от тоалетни чинии и мивки не се приема като реален начин за разпространение на херпесвирусната инфекция, тъй като вирусът не е устойчив във външната среда.

На вашето внимание

Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!