Речник

хепатит

на латински език: hepatitis
на английски език: hepatitis
свързани термини: 

група заболявания на черния дроб; различаваме остри и хронични хепатити – вирусни, автоимунни, токсични, при метаболитни заболявания и други; инфекциозните хепатити най-често се причиняват от вируси; трите често срещани форми са хепатит А, B и C.

Вирусният хепатит А обикновено се предава посредством заразена храна или вода, особено при липса на добра хигиена. Заболяването е особено заразно преди поява на първите симптоми, когато предаването му от човек на човек е изключително лесно. Тежестта на протичане на заболяването е различна при отделните хора, като може да премине сравнително леко при деца и много по-тежко с напредване на възрастта, особено при хора над 40 г. При повечето инфектирани възрастни се появяват характерни симптоми – пожълтяване на кожата и склерите, потъмняване на урината или грипоподобни прояви, а последиците от заболяването могат да се наблюдават в продължение на месеци. Хепатит А може да се предотврати чрез ваксинация.

Вирусният хепатит В може да има сериозни последици за организма. Заразяването става чрез заразена кръв и телесни течности, често при поставяне на инжекции или кръвопреливане с инфектирана кръв. Възможно е да стане по полов път, или да се предаде от заразена майка на плода. Инкубационният период може да продължи до 6 месеца. При децата инфекцията е възможно да остане незабелязана и е много вероятно детето да стане хроничен носител, а инфекцията да премине в хронично заболяване. Около 10% от възрастните стават носители и могат да предават вируса, като освен това има опасност от тежки увреждания на чернодробната им функция, цироза и дори рак на черния дроб. Хепатит В може да се предотврати чрез ваксинация.

Вирусът на хепатит С се разпространява  по същите начини, както и вирусът на хепатит В. Той също може да доведе до хронична инфекция и увреждане на черния дроб. Няма ваксина срещу хепатит С.

Въпреки че при много от инфектираните с вирусни хепатити А и В има само леки симптоми, които могат дори да останат незабелязани, инфекцията може да протече и тежко и да доведе до сериозни последици за черния дроб. Около 20% от хората, които се заразяват с хепатит С се възстановяват в рамките на 6 месеца и организмът  им се изчиства напълно от вируса. При други вирусът може да остане дълго време в организма преди да предизвика увреждания.

Когато черният дроб се възпали значително и функциите му сериозно се нарушат, при пациента се появяват симптомите на жълтеница – кожата и склерите пожълтяват. Други симптоми са общо неразположение, температура, стомашен дискомфорт и повръщане. Обикновено пожълтяването отминава в рамките на няколко седмици, но при тежки случаи пациентите могат да развият цироза, при която черният дроб бавно губи своите функции.

Хепатит А и В се предотвратяват чрез ваксинация. Изрядната лична хигиена и внимателният подбор на храни и напитки помагат  за намаляване на риска от заразяване с хепатит. Ваксините срещу хепатит А и В са високо ефективни и осигуряват сигурна и дълготрайна защита.

Хепатитът може лесно да се диагностицира, посредством кръвни тестове и почти винаги е възможно определянето на това от кой тип е вирусът. В някои случаи  е необходимо диагнозата да бъде потвърдена и чрез чернодробна биопсия.

Най-често за лечение на хепатит не се назначава специфична терапия, а се препоръчва почивка, ограничаване на двигателната активност и съблюдаване на строга хранителна диета. В отделни случаи се налага медикаментозно лечение и хоспитализация. При тежка инфекция или при хроничен хепатит, черният дроб може да бъде сериозно увреден и дори да се наложи трансплантация. Понастоящем има лекарства за лечение на хроничен хепатит, когато се установи, че черният дроб е сериозно увреден.

източник:

GSK

Реклама