Изследвания и процедури

Макроскопска преценка на фецес

Чрез огледа на прясно отделени изпражнения може да се получи лесно важна диагностична информация.

Критериите, на които трябва да се отдели внимание, са:

  • консистенция
  • цвят
  • миризма
  • количество
Табл. 1. Класификация на АХ според стойностите на АН (СЗО и МДХ, 1999 г.)
Изглед Диагностични насоки
Нормална консистенция
(гъсто-кашави до твърди)
 
-Светло-до тъмнокафяви нормална находка
-Черно-кафяви до зеленикави храна със спанак, боровинки, поемане на червено вино
-Черни приложение на железни или бисмутови препарати, червено вино
-Сиви до светложълти жълтеница (хепатална или постхепатална)
-Кървави злокачествени тумори на дебелото или правото чсрво, хемороиди, анални фисури
Кашава консистенция  
-Черни (катранени изпражнения) кръвоизлив от стомаха или тънкото черво
-Сиви до светложълти, лъскави (стеаторея) панкреасна недостатъчност
Кашаво-течна консистенция  
-Тъмнокафяви, с лоша миризма, рН над 8 гнилостна диспепсия
-Светлокафяви, с кисела миризма, рН под 6,5 ферментационна диспепсия
Изпражнения с примес на гной и слуз улцерозен колит (много често изхождане на малки количества)
Изпражнения, наподобяващи грахова супа коремен тиф
Изпражнения с примес на слуз и кръв дизентерия (при амебна дизентерия - кървави късчета, наподобяващи "малиново желе")
Воднисти изпражнения с неприятна миризма паратиф,ентерит
Воднисти изпражнения без миризма холера

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари