Биологични константи

Витамин B5 (пантотенова киселина) - дневна нужда и съдържание в хранителни продукти

Дневна нужда, mg
Възраст, год. Дневна нужда, mg
1 - 2 6
3 - 6 8
7 - 10 10
11 - 14 12
15 - 17 14
18 - 59 15
Над 60 12

 

Съдържание на витамин В5 в хранителни продукти
Продукти (100g) Витамин В5, mg
Черен дроб 4,400 - 7,600
Мозък 1,800 - 3,600
Свинско филе 1,500 - 2,000
Сърце 2,000
Пшенични кълнове 2,000
Кокоши яйца 1,400
Агнешко месо 0,600 - 1,300
Месо от бик 0,490 - 1,300
Пшеница 1,200
Соя 1,200
Карфиол 0,920 - 1,000
Бекон 0,280 - 1,000
Пилешко месо 0,530 - 0,900
Риба 0,150 - 0,660
Пшеничен хляб 0,460
Овче месо 0,430
Зелен грах 0,380
Пшенично брашно 0,350
Портокали 0,340
Картофи 0,320 - 0,600
Царевично брашно 0,310
Краве мляко 0,290
Телешко месо 0,110 - 0,260
Моркови 0,250
Пъпеш 0,230
Зеле 0,180
Праскови 0,170
Лук 0,130
Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!