Биологични константи
Витамин B3 (ниацин) - дневна нужда и съдържание в хранителни продукти
| Пол | Възраст, год, | |||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 - 2 | 3 - 6 | 7 - 10 | 11 - 13 | 14 - 17 | 18 - 39 | 40 - 59 | Над 60 | |
| Мъже | 8 | 10 | 13 | 16 | 19 | 20 | 18 | 14 |
| Жени | - | - | - | 14 | 16 | 17 | 15 | 12 |
| Продукти (100g) | Витамин В3, mg |
|---|---|
| Мая за хляб | 4,00 |
| Черен дроб | 15 - 25 |
| Какао | 18 |
| Фъстъци | 8 - 13 |
| Краставици | 8 |
| Птиче месо | 6 - 7 |
| Риба | 0,6 - 7 |
| Спанак | 0,5 - 7 |
| Говеждо месо | 5,7 |
| Пшеница | 5,7 |
| Соя | 4,9 |
| Червено цвекло | 4,7 |
| Ориз | 4,6 |
| Сливи | 3,9 |
| Ябълки | 0,07 - 3 |
| Леща | 3 |
| Бял хляб | 3 |
| Грозде | 1,8 |
| Бяло зеле | 1,4 |
| Зелени чушки | 1,4 |
| Червени чушки | 1,4 |
| Зелен грах | 1,2 |
| Картофи | 1,2 |
| Зелен боб | 1,2 |
| Круши | 0,1 - 1,15 |
| Ръжен хляб | 1 |
| Стар лук | 0,8 |
| Френско грозде | 0,6 |
| Праскови | 0,6 |
| Домати | 0,6 |
| Мляко | 0,08 - 0,5 |
| Портокали | 0,2 |
| Ягоди | 0,2 |
| Вишни | 0,10 |
| Малини | 0,03 |
| Мандарини | 0,018 |
| Лимони | 0,006 |
Покана
Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!