Биологични константи

Витамин B3 (ниацин) - дневна нужда и съдържание в хранителни продукти

Дневна нужда, mg
Пол Възраст, год,
  1 - 2 3 - 6 7 - 10 11 - 13 14 - 17 18 - 39 40 - 59 Над 60
Мъже 8 10 13 16 19 20 18 14
Жени - - - 14 16 17 15 12

 

Съдържание на витамин В3 в хранителни продукти
Продукти (100g) Витамин В3, mg
Мая за хляб 4,00
Черен дроб 15 - 25
Какао 18
Фъстъци 8 - 13
Краставици 8
Птиче месо 6 - 7
Риба 0,6 - 7
Спанак 0,5 - 7
Говеждо месо 5,7
Пшеница 5,7
Соя 4,9
Червено цвекло 4,7
Ориз 4,6
Сливи 3,9
Ябълки 0,07 - 3
Леща 3
Бял хляб 3
Грозде 1,8
Бяло зеле 1,4
Зелени чушки 1,4
Червени чушки 1,4
Зелен грах 1,2
Картофи 1,2
Зелен боб 1,2
Круши 0,1 - 1,15
Ръжен хляб 1
Стар лук 0,8
Френско грозде 0,6
Праскови 0,6
Домати 0,6
Мляко 0,08 - 0,5
Портокали 0,2
Ягоди 0,2
Вишни 0,10
Малини 0,03
Мандарини 0,018
Лимони 0,006
Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!