Биологични константи

Дуктус деференс

Ductus deferens (семепровод) представлява чифтен тръбест орган, част от мъжката полова система, който служи за пренасяне на сперматозоидите от надсеменника до мъжката уретра и за формирането на окончателния състав на семенната течност.

Дължината на ductus deferens е 38 - 61 cm и започва от опашката на надсеменника, като се изкачва краниално в състава на семенния кордон, заедно с артерията, вената и нерва на съответния (ляв или десен) тестис. След като влезе в коремната кухина през вътрешния ингвинален пръстен, семепроводът се насочва медиално към основата на пикочния мехур. Семепроводът се отваря в простатната част на уретрата, завършвайки с еякулаторния канал, който се образува при сливането му с отводящия канал на семенното мехурче.

Стената на семепровода е изградена от три слоя: лигавица, мускулатура и адвентиция (сероза).


Лигавица: съставена е от двуреден цилиндричен епител с микровили. Тя е силно нагъната и на напречен срез вътрешността на семепровода има звездовидна форма.

Мускулатура: съставена е от три слоя гладка мускулатура: вътрешен и външен надлъжни, среден напречен. Съкращението на двата надлъжни мускулни слоя създава отрицателно налягане, което засмуква сперматозоидите, а средният циркулярен мускулен слой чрез перисталтични съкращения ги придвижва напред към уретрата.

Адвентиция (сероза): обвива отвън семепровода в частите му извън коремната кухина и е изградена от съединителна тъкан. В коремната кухина, той е обвит от коремница.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари