Биологични константи

Витамин А - дневна нужда и съдържание в хранителни продукти

Дневна нужда, mg
Форма Възраст, год.
  1 - 2 3 - 6 7 - 10 11 - 13 14 - 17
Ретинол 0,20 0,25 0,35 0,30 0,26
Каротин 1,8 2,7 4,0 5,0 6,0

 

Съдържание на витамин А в хранителни продукти
Продукти (100 g) Витамин А, mg
Моркови 8 - 14
Масло 0,8 - 12
Магданоз 10
Зелени чушки 10
Червени чушки 2 - 10
Коприва и киселец 8 - 15
Лапад 8
Черен дроб 7,30
Рибно масло 6
Копър 6
Червено цвекло 6
Спанак 5 - 15
Портокали 0,5 - 5
Тиква 0,2 - 5
Салата 2 - 5
Цели яйца 4,8
Репички 4
Шипки 2 - 4
Домати 2
Кайсии 2
Френско грозде 0,7 - 2
Сливи 0,10 - 2
Зелен грах 1 - 1,9
Картофи 0,5 - 1
Праз 1
Сирене 0,9
Мандарини 0,6
Праскови 0,5
Ягоди 0,3 - 0,5
Зелени боб и грах 0,5
Соя 0,5
Мляко 0,04 - 0,4
Нар 0,4
Боровинки 0,3
Вишни 0,3
Къпини 0,3
Лимони 0,3
Малини 0,3
Ябълки 0,1 - 0,3
Говеждо месо 0,12
Грозде 0,10
Кайсии 0,10
Ряпа 0,10
Краставици 0,08
Пшеница 0,05
Птиче месо 0,04
Риба 0,01
Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!