Биологични константи
Витамин C (аскорбинова киселина) - дневна нужда и съдържание в хранителни продукти
| Пол | Възраст, год, | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 - 2 | 3 - 6 | 7 - 10 | 11 - 13 | 14 - 17 | 18 - 25 | 26 - 39 | 40 - 59 | Над 60 | |
| Мъже | 40 | 45 | 60 | 80 | 110 | 95 | 85 | 80 | 60 |
| Жени | - | - | - | 85 | 85 | 80 | 70 | 65 | 55 |
| Продукти (100g) | Витамин С, mg |
|---|---|
| Шипки | до 1500 |
| Френско грозде | 300 |
| Червени чушки | 250 |
| Корени хрян | 200 |
| Копър | 150 |
| Лапад | 150 |
| Магданоз | 150 |
| Зелени чушки | 150 |
| Ягоди | 70 - 120 |
| Тиква | 8 - 110 |
| Коприва | 70 |
| Портокали | 40 - 60 |
| Лимони | 10 - 55 |
| Бяло зеле | 10 - 50 |
| Спанак | 50 |
| Черен дроб | 20 - 40 |
| Домати | 20 - 40 |
| Малини | 30 |
| Мандарини | 30 |
| Ябълки | 7 - 30 |
| Салата | 30 |
| Зелен грах | 25 |
| Репички | 25 |
| Бадеми | 20 |
| Кестени | 20 |
| Лешници | 20 |
| Пъпеш | 20 |
| Зелен боб | 20 |
| Праз | 20 |
| Ряпа | 20 |
| Картофи | 6 - 17 |
| Кайсии | 7 - 16 |
| Боровинки | 15 |
| Вишни | 15 |
| Грозде | 15 |
| Тиквички | 15 |
| Патладжани | 15 |
| Праскови | 10 |
| Червено цвекло | 10 |
| Сливи | 8 |
| Дини | 7 |
| Нар | 5 |
| Краставици | 5 |
| Зелен лук | 5 |
| Моркови | 5 |
| Бира | 5 |
| Къпини | 4 |
| Круши | 4 |
| Мед | 3 |
| Говеждо месо | 2 |
| Мляко | 0,7 - 2 |
Покана
Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!