Биологични константи

Съдържание на белтъчини, въглехидрати и мазнини в хранителни продукти

Биологична ценност на белтъчините

Тя се определя от съдържанието на незаменимите аминокиселини.

Биологична стойност на различни белтъчини
Белтък от: Стойност
Цяло яйце 100
Мляко 88
Риба 86
Месо 85
Соя 70
Ориз 60
Ръж 56
Овес 54
Пшеница 54
Грах 54

 

Съдържание на незаменими аминокиселини, g %
Аминокиселини Яйце Мляко Риба Месо Соя Ориз Ръж Овес Пшеница Грах
Аргинин 6,4 4,3 7,4 7,2 5,8 8,7 5,4 7,4 4,5 8,9
Хистидин 2,1 2,6 2,2 1,9 2,3 2,3 2,2 2,2 2,0 1,2
Изолевцин 8,0 6,2 6,0 6,3 4,7 5,1 4,0 4,2 3,6 4,1
Левцин 9,2 11,3 7,1 8,0 6,6 7,7 6,2 6,5 6,8 6,4
Лизин 7,2 7,5 7,8 7,6 5,8 2,8 3,3 3,0 2,5 5,0
Метионин 4,1 3,3 3,2 3,2 2,0 1,4 1,1 1,0 1,0 1,0
Фенилаланин 6,3 5,3 4,8 4,5 5,7 4,6 3,0 4,6 3,8 4,8
Треонин 4,9 4,6 5,1 5,3 4,0 3,6 3,9 3,6 3,0 3,9
Триптофан 1,5 1,6 1,3 1,2 1,6 1,3 1,3 1,3 1,4 0,7
Валин 7,3 6,6 5,8 5,8 4,2 6,3 5,0 5,3 4,1 4,0

 

Дневна нужда от незаменими аминокиселини
Аминокиселини Деца Възрастни
  1 - 3 мес.
mg/kg/24h
10 - 18 год.
g/24h
Минимум 
g/24h
Оптимум
g/24h
Аргинин 80 1,3 1,8 3,0
Хистидин 30 2,6 0,9 1,5
Изолевцин 88 - 2,7 4,5
Левцин 270 9,0 3,6 6,0
Лизин 114 6,4 3,0 5,0
Метионин 34 3,8 2,1 3,5
Фенилаланин 92 4,3 4,2 7,0
Треонин 74 - 2,1 3,5
Триптофан 37 1,3 0,6 1,0
Валин 78 4,3 3,0 5,0
Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!