Биологични константи

Майчино мляко

Количество

  • 670 - 780 ml

Относително тегло

  • 1,025 - 1,037

рН 

  • 6,9 - 7,5

Повърхностно напрежение

  • J = 4,74

Вътрешно триене при 15 °С

  • 1,71 до 2,53

Електропроводимост 
15 - 57 * 10-4 

Съпротивление

  • Ω =175 - 666

Точка на замръзване

  • Δ = -0,50 °С до -0,63 °С

 

Сравнителен състав на коластра, коластра-мляко и мляко (основни показатели)
Ден на лактацията Сух остатък, % Соли, % Белтъчини, % Масти, % Въглехидрати, %
Коластра 2-ро денонощие 14,45 0,48 5,80 4,08 4,09
Коластра-мляко 3 - 4-то денонощие 12,98 0,41 3,17 3,92 5,48
Края на първия месец 11,00 2,04 0,9 - 1,5 3 - 4 7,00

 

Съдържание на основни минерални вещества в майчиното мляко
Майчино мляко Натрий Калий Хлор
  mmol/l mg/ 100 ml mmol/l mg/ 100 ml mmol/l mg/ 100ml
Коластра 19,2 +/- 7,6 44,2 +/- 17,5 19 +/- 1,4 74,3 +/- 5,5 24,5 +/- 5 86,8 +/- 17,9
Преходно мляко 15,5 +/- 5,2 35,7 +/- 12,1 17 +/- 3,5 66,8 +/- 13,7 18,2 +/- 2 64,6 +/- 14,5
Зряло млкяо 5,2 +/- 1,4 12 +/- 3,1 12,6 +/- 0,7 49,3 +/- 2,7 9,5 +/- 1,5 33,7 +/- 5,2

 

Състав на майчиното мляко - органични съставки
Съставни части Съдържание в 1 l майчино мляко
Енергия 2889 kJ (690 kcal)
Белтъчини 8,9 g
Кузеин 2,5 g
Сурватъчни белтъчини 6,4 g
Съотношение казеин/сурови белтъчини 0,4 :1
Общи липиди 37 g
Ненаситни мастни киселини 52 - 54 %
олеинова (С 18:1) 33,3 %
палметинова (С 16:1) 2,5 - 4,6 %
Есенциални ненаситни киселини
линолинова (С 18:2) 67 - 12 %
линоленова (С 18:3) 1 - 3,4 %
арахидонова (С 20:4) 1 %
Наситени мастни киселини
палмитинова (С 16:0) 22 - 27 %
стеаринова (С 18:0) 7 - 9 %
меристинова (С 20:4) 6,2 - 9,8 %
Средноверижни мастни киселини
капронова (С 8:0) 1,1 %
каприлова (С 8:0) 0,1 %
капринова (С 10:0) 1:2
лауринова (С 12:0) 4,6 - 3,4 %
Лактоза 63 g
Други въглехидрати
(главно олигозахариди)
7 g

 

Минерален състав на майчиното мляко
Минерални вещества mmol/l mg/ 100 ml
Калций 8,23 33
Фосфор 0,48 15
Магнезий 4,93 12
Натрий 7,00 16,1
Калий 13,98 54,1
Хлор 12,01 42,6
Сяра 0,48 14
Желязо 26,8 μmol/l 0,15
Мед 0,06 0,04
Цинк 3,56 μmol/l 23,3 μg

 

Количество, относително тегло и химичен състав на майчиното мляко
Възраст Количество, ml Относително тегло Масти 
(масленост), g/l
Белтъчини, g/l Въглехидрати, g/l Соли, g/l Сухо вещество, g/l
14 дни 670 1,0327 31,9 14,5 69,5 2,33 121,306
30 дни 780 1,0309 41,1 13,0 70,5 2,15 126,220
7 мес. 690 1,0286 39,5 10,1 73,3 1,89 123,595
12 мес. 780 1,0292 38,7 9,9 73,4 1,66 121,930

 

Съдържание на витамини в 100 g майчино мляко, μg

Мастноразтворими

  • Вит. А (ретинол) - 53
  • Каротиноиди - 27
  • Вит. D (калциферол) - 0,4 - 10
  • Вит. Е (токоферол) - 540
  • Вит. К (метилнафтохиноин) - 26

Водноразтворими

  • Вит. С (аскорбинова киселина) - 4,3
  • Вит. B1 (тиамин) - 16
  • Вит. В2 (рибофлавин) - 43
  • Вит. В6 (пиридоксин) - 11
  • Ниацин (РР) - 172
  • Пантотенова киселина - 210
  • Фолиева киселина - 0,18
  • Вит. В12 (цианкобаламин) - 0,1
  • Биотин (Н) - 0,6

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари