Биологични константи
Калций - дневна нужда, съдържание в хранителни продукти и излъчване от организма
| Пол | Възраст, год. | |||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 - 2 | 3 - 6 | 7 - 10 | 11 - 17 | 18 - 25 | 26 - 39 | 40 - 59 | Над 60 | |
| Мъже | 900 | 1000 | 1100 | 1200 | 1100 | 900 | 850 | 600 |
| Жени | - | - | - | 1200 | 900 | 750 | 700 | 500 |
| Продукти (100g) | Калций, mg |
|---|---|
| Сирене | 728 |
| Бадеми | 239 |
| Сухи смокини | 162 |
| Яйчен жълтък | 137 |
| Хайвер | 137 |
| Зрял боб | 132 |
| Козе мляко | 128 |
| Карфиол | 123 |
| Краве мляко | 120 |
| Трици | 120 |
| Леща | 107 |
| Мътеница | 105 |
| Сушен грах | 84 |
| Целина | 78 |
| Алабаш | 77 |
| Каймак | 76 |
| Яйце | 67 |
| Спанак | 67 |
| Ряпа | 64 |
| Праз | 58 |
| Моркови | 56 |
| Сушени сливи | 54 |
| Пресни смокини | 53 |
| Зеле | 45 |
| Салата | 45 |
| Портокали | 45 |
| Лук | 38 |
| Майчино мляко | 34 |
| Цвекло | 29 |
| Портокалов сок | 29 |
| Зелен боб | 28 |
| Зелен грах | 28 |
| Бял хляб | 27 |
| Ръжен хляб | 24 |
| Лимонов сок | 24 |
| Тиква | 23 |
| Макарони | 22 |
| Бяла риба | 21 |
| Ориз | 21 |
| Репички | 21 |
| Пшенично брашно | 20 |
| Царевица | 20 |
| Сливи | 20 |
| Вишни | 19 |
| Грозде | 19 |
| Ръжено брашно | 18 |
| Царевично брашно | 16 |
| Краставици | 16 |
| Праскови | 15 |
| Прясно малсо | 15 |
| Яйчен белтък | 15 |
| Круши | 15 |
| Пшеница | 14 |
| Картофи | 14 |
| Кайсии | 11 |
| Говеждо месо | 11 |
| Патладжани | 11 |
| Домати | 11 |
| Нар | 11 |
| Гроздов сок | 11 |
| Банани | 9 |
| Ябълки | 7 |
| Зелени чушки | 6 |
| Доматен сок | 6 |
| Мед | 4 |
Отделяне
- Урина - 12%
- Фекалии - 88%
Покана
Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!