Биологични константи
Фосфор - дневна нужда, съдържание в хранителни продукти и излъчване от организма
| Пол | Възраст, год. | ||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 - 2 | 3 - 6 | 7 - 10 | 11 - 13 | 14 - 17 | 18 - 59 | Над 60 | |
| Мъже | 900 | 1000 | 1300 | 1500 | 1800 | 1550 | 900 |
| Жени | - | - | - | 1500 | 1800 | 1250 | 800 |
| Продукти (100g) | Фосфор, mg |
|---|---|
| Трици | 1215 |
| Сирене | 566 |
| Яйчен жълтък | 524 |
| Зрял боб | 475 |
| Бадеми | 465 |
| Леща | 438 |
| Сух грах | 400 |
| Офес | 392 |
| Пшеница | 327 |
| Ръжено брашно | 289 |
| Царевица | 283 |
| Говеждо месо | 215 |
| Царевично брашно | 190 |
| Яйца | 180 |
| Хайвер | 176 |
| Бяла риба | 157 |
| Ръжен хляб | 148 |
| Зелен боб | 133 |
| Зелен грах | 127 |
| Сушени смокини | 116 |
| Сушени сливи | 105 |
| Нар | 105 |
| Козе мляко | 103 |
| Мътеница | 97 |
| Обезмаслено краве мляко | 96 |
| Краве мляко | 93 |
| Бял хляб | 93 |
| Бяло брашно | 92 |
| Алабаш | 71 |
| Спанак | 68 |
| Каймак | 67 |
| Карфиол | 61 |
| Тиква (без семе) | 59 |
| Картофи | 58 |
| Салата | 53 |
| Моркови | 46 |
| Ряпа | 46 |
| Лук | 45 |
| Цвекло | 39 |
| Целина | 37 |
| Пресни смокини | 36 |
| Патладжани | 34 |
| Краставици | 33 |
| Сливи | 32 |
| Банани | 31 |
| Вишни | 31 |
| Грозде | 31 |
| Ориз | 29 |
| Зеле | 29 |
| Репички | 29 |
| Домати | 26 |
| Зелени чушки | 26 |
| Круши | 26 |
| Кайсии | 25 |
| Праскови | 24 |
| Портокали | 21 |
| Мед | 19 |
| Прясно масло | 17 |
| Портокалов сок | 16 |
| Майчино мляко | 15 |
| Доматен сок | 15 |
| Яйчен белтък | 14 |
| Ябълки | 12 |
| Гроздов сок | 11 |
| Лимонов сок | 10 |
| Праз | 6 |
Отделяне
- Урина - 57%
- Фекалии - 43%
Покана
Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!