Новини

Билки и движение за адаптация в преходния сезон

Организмът се приспособява бавно към амплитудите в температурата

Разходки и активно движение на открито помагат за адаптацията
Разходки и активно движение на открито помагат за адаптацията

В преходния сезон, когато есента отстъпва на зимата, умората се засилва, наляга ни нервност, а настроението често е мрачно. Това са естествени реакции, когато организмът се адаптира и се стреми да се приспособи към понижаването на температурите, намаляването на светлата част на денонощието и свъсеното за дъжд небе.

За бързо справяне с проблемите ще помогне пълноценният 7 – 8-часов сън.

При проблеми със съня няколко прости неща ще помогнат. Половин час преди лягане изпийте чаша чай от маточина. Една – две чаени лъжички маточина се запарват в чаша вряла вода 5 минути. Добре е чаят да се подслажда с мед.

Билката, която вика съня, е комунигата. Тя ухае приятно на сушено сено и успокоява. Може да си приготвим уханна торбичка, която да сложим в леглото до възглавницата. 100 – 200 г комунига се поставят в торбичка от хасе, американ и тя се оставя близо до главата.

Добрият физически тонус зарежда с енергия и душата.

За повишаване на тонуса ще помогнат настойката от елеутерокок (Сибирски женшен), от златен корен. Сутрин и няколко пъти през деня се пият по 30 – 40 капки настойка от посочените адаптогени.

Много ефективен е контрастният душ сутрин. Правят се поне шест обливания – 30 секунди с гореща вода, 10 секунди със студена. Завършва се със студено обливане. За балансиране на нервите ще помогнат автогенният тренинг, заниманията с йога.

С настъпването на есента започват и простудите. Хреми, синузити, ангини, вирусни заболявания рязко зачестяват.

Клеевата тинктура рязко подобрява имунния статус. По-болнавите може да я пият от октомври до пролетта, сега по 20 – 25 капки веднъж дневно, а към Нова година, когато наближи грипното време, и 2 – 3 пъти дневно. За деца дозата е 1 – 2 капки на година живот. 3-годишно дете например ще пие 3 – 6 капки клеева тинктура, преди да тръгне на детска градина. Същата настойка бързо пресича вирусните заболявания и грипа, ако се приложи при първите симптоми на хрема. 5 – 10 капки клеева тинктура се разреждат с 10 мл физиологичен разтвор. През 1 – 2 часа се накапват в лявата и дясна ноздра по 2 – 3 капки от така приготвения разтвор.

Морковеният сок е много важен, защото е източник на каротин, от който се повишават имуноглобулините тип А, които осигуряват местния имунитет на лигавиците. До март е добре да се пие всяка сутрин, особено от малките деца.

Трябва да се следи стъпалата да са топли. Студените крака крият риск от простуди, ангини, грип и цистит.

Ленено семе при капризен стомах

За мнозина с настъпването на есента започва кошмарен период за стомаха и корема. Зачестяват болките, киселините, подуването на корема. Мнозина казват „И вода да пия, пак имам проблеми“. Ще помогне лененото семе. То се мели в електрическа кафемелачка. Разбърква се с вода, нектар или компот. Дозата е 1 – 2 супени лъжици. Взема се след обяд или вечер. Може да се яде и варено. Две супени лъжици ленено семе се варят в 500 – 600 мл вода 10 минути на тих огън. Лигавата отвара се изпива 30 минути преди хранене.

При упорити болки и киселини помага сок от картофи. Добре измити пресни картофи се изцеждат със сокоизстисквачка или през тензух, като предварително се настъргват на ситно ренде. Пият се по 30 – 50 мл половин час преди всяко хранене до отзвучаване на болките и спазмите. Важно е картофите да не са съхранявани на силна светлина и да не са покълнали, защото тогава натрупват алкалоида соланин, който е отровен. Ефектът се засилва, ако картофеният сок се съчетава със сок от моркови и червено цвекло.

Клеевата тинктура пази не само от грип и простуди, но предпазва стомаха от язва и гастрит и го лекува бързо и ефикасно. Пият се по 30 – 40 капки клеева тинктура с малко вода 30 минути преди всяко хранене.

Гръмотрън, репей и върба, ако ставите въртят

Три билки за комфорт. Смесват се в равни части корени от гръмотрън, корени от репей, кора от върба и се разбъркат добре. Две супени лъжици от тази смес се запарват 30 минути в половин литър вряла вода. Чаят се прецежда и се пие на 3 порции през деня.

Витамин Е в доза 600 – 800 мг дневно предпазва от ставни болки.

Японците предлагат бой с точилка. С точилка се нанасят 50 – 100 достатъчно силни удара по стъпалата от петата до пръстите на стъпалото. Рецептата е ефективна при ставни болки.

Бирената мая е еликсир за ставите. Витамините от група В, които тя съдържа, подобряват кръвообращението и заедно с това храненето на ставните структури.

Целината помага против шипове – примерно по 100 г добре измита и настъргана на ситно ренде целина, 100 г мед, 1 добре измит лимон, смлян с корите, без семките, се смесват добре и се взема по 1 супена лъжица преди всяко хранене.

При влошаване на състоянието от влага и студ – при артрит, цистит и бронхити, помага хомеопатичният препарат Dulcamara 9 CH. Приемат се по 5 зрънца 2 – 3 пъти дневно. Много е ефикасен и осигурява комфорт при влажното и студено време. Ценен е именно когато времето се променя.

Настойка от глог успокоява сърцето

След устойчивото лятно време преминаваме в друг режим. Барометърът пощуряваq зачестяват циклоните, а влагата, ниското атмосферно налягане, захлаждането, които те носят, изяждат кислорода в тъканите. Затова страдащите от сърце често се хващат за сърцето.

Настойката от глог подобрява микроциркулацията на ниво сърдечен мускул. Страдащите от исхемична болест на сърцето да я пият 2 – 3 пъти дневно по 20 капки, а при сърдечен пристъп – през 10 минути по 10 капки, 3 – 4 приема.

Помага и чай от цветовете на магарешки трън. Две супени лъжици от билката се варят 5 минути в половин литър вода. После чаят се прецежда и изпива на 3 – 4 порции.

И една тройна билкова комбинация, подходяща за „трудни дни“, когато времето рязко се променя. Смесват се по 50 г бял имел, маточина, цвят и листа глог. Билките се разбъркват добре. По 1 – 2 чаени лъжички от билковата смес се запарват 10 минути в чаша вряла вода. Чаят се прецежда и изпива. Процедурата може да се повтаря по 3 – 4 пъти през деня.

Децата са най-чувствителни към променливото време

През есента рязко се захлажда, променя се атмосферното налягане, става по-влажно и дъждовно. Всеки минава през този период по различен начин спрямо своята конституция. В хомеопатията така се нарича съвкупността от физическите, емоционалните и душевните характеристики на конкретния пациент.

Обикновено това е тежък период за хората, които са склонни да задържат вода. Хронично болните могат да реагират например с пристъп на астма, обостряне на ставни проблеми, язва и др. Промяната в природните фактори води до дисбаланс във вътрешната среда – нарушен водно-солеви баланс, терморегулация и др. Затова трябва да подпомогнем дейността на бъбреците, черния дроб, чревния тракт, по-лесно да се освободят от излишните течности. Така организмът ще се адаптира по-лесно към промените. Може да помогнат шуслерови соли № 8 (натриев хлорид) и № 10 (натриев сулфат), които подпомагат разпределянето и изхвърлянето на излишните течности. На ден са ни необходими по 3 таблетки от всяка сол.

Есента провокира и хората с лоша терморегулация. Това особено много важи за децата. Те не могат да се адаптират към влагата и по-хладното време. Започват настинки, хреми, кашлица... При продължителни и обилни секреции от носа или дихателните пътища, трябва да се избягват слузообразуващи храни и такива, чието смилане е по-трудно и съответно отнема повече енергия и топлината на организма. Тоест добре е да се намали консумацията на млечни продукти, месо и захар. Вместо това тялото може да бъде стоплено с редовно приемане на топла вода, джинджифилов чай с лимон и др. Организмът се нуждае и от 3 – 4 таблетки на ден сол № 3 (железен фосфат), за да бъде здрав и енергичен.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto