Речник

афебрилен

на латински език: afebrilis
на английски език: afebrile, nonfebrile

липса на повишена температура;

Повишената телесна температура е признак на различни заболявания и често е първият и единствен техен симптом.

Нормалните граници на температурата не могат да се определят точно и обхващат сравнително голям диапазон от 36,4 до 37,2 градуса по целзий.

 

(аксиларна температура – температура под мишницата). Температурата на тялото търпи промени в течение на денонощието. Тя спада през нощта и достига най-ниската си стойност към 3 часа, а след това постепенно се покачва за да достигне най-високата си стойност към 17-18 часа. Този цикличен денонощен ритъм липсва у новородени и деца до 2 години. Но той се запазва до известна степен при трескави състояния.

 

Познаването на цикличните колебания на температурата е от голямо клинично значение, тъй като спомага за избягването на неправилната оценка на умерено повишената вечерна температура като треска или невярното заключение за “субнормална температура” в ранните сутрешни часове.

 

В самия организъм температурата на различните органи и мускулни групи е различна. Като правило по-дълбоко разположените тъкани са по-топли и температурата във вътрешността на тялото е по-висока от тази на крайниците.

 

За измерване на температурата на тялото има няколко удобни повърхностни и дълбоки места : правото черво, устата, подмишничната ямка, ингвиналната гънка. Ректалната температура обикновено е с 0,2-0,5 градуса по целзий по-висока от тази на устната кухина и с около един градус по-висока от тази в подмишничната ямка и ингвиналната гънка.

 

Различни фактори оказват влияние върху телесната температура, като я покачват или понижават, без това да е израз на заболяване. Някои от тях са:

 

Възраст. Счита се, че извън периода на новороденото, температурата на тялото при децата е по-висока, отколкото при възрастните.

 

Двигателна активност Физическото натоварване води до значително покачване на температурата ( от порядъка на 2-3 градуса ), без това да е израз на някакво заболяване.

 

Температура на околната среда. Тя влияе в определена степен на телесната температура, като последната може да достигне до 36,1 градуса по целзий ( измерена в правото черво ) при голям студ и над 37,8 – при голяма горещина.

 

Емоции. Емоционалният стрес може да предизвика повишаване на телесната температура.

 

Менструален цикъл. Температурата се понижава с 0,2 градуса по целзий няколко дни преди менструацията и се задържа на това ниво до овулацията ( моментът, в който яйцеклетката е узряла и е готова за оплождане ). Незначително, често незабележимо спадане на температурата с 0,08 градуса по целзий се отбелязва след овулация, след което започва доста бързо достигане на по-високото ниво, което се задържа до дните преди следващата менструация.

 

Диета. Повишаване на телесната температура може да се наблюдава при обилно приемане на храна, особено богата на белтъци. Обратно, нискокалоричната храна може да доведе до снижаване на температурата.

 

Облекло. Качеството и количеството на дрехите влияят на телесната температура, особено при малките деца.

 

Когато влиянието на гореизброените фактори стане значително, възниква въпросът : Какви са пределите на нормата ? Има ли заболяване или не ? Явно е, че най-важно е наличието или липсата на признаци на болест, отколкото температурата сама по себе си.

Съотношението между температурата и пулса е важен показател. Обикновено с повишаване на температурата и пулсът се ускорява с 12-15 удара в минута. Липсата на такова съответствие дава възможност на лекуващия лекар да направи важни диагностични изводи.

 

Реклама