Биологични константи

Витамин B9 (фолиева киселина) - дневна нужда и съдържание в хранителни продукти

Дневна нужда, mg
Възраст, год. Дневна нужда, mg
1 - 2 0,2
3 - 6 0,2
7 - 10 0,3
11 - 14 0,4
15 - 17 0,4
18 - 59 0,4
Над 60 0,3

 

Съдържание на витамин В9 в хранителни продукти
Продукти (100g) Витамин В9, mg
Пшенични кълнове 1,100
Черен дроб 0,325 - 0,380
Сирене 0,300
Пилешко месо 0,150 - 0,203
Пшеница 0,190
Сърце от бик 0,110 - 0,160
Телешко месо 0,092 - 0,160
Карфиол 0,110 - 0,140
Картофи 0,083 - 0,140
Бекон 0,006 - 0,139
Зелен грах 0,130
Пъпеш 0,130
Агнешко месо 0,115
Месо от бик 0,100 - 0,105
Моркови 0,097
Риба 0,088
Яйца 0,086
Свинско филе 0,053 - 0,084
Портокали 0,083
Овче месо 0,077
Домати 0,075
Пшенично брашно 0,067
Зеле 0,065
Мозък 0,052
Царевично брашно 0,020
Праскови 0,017
Лук 0,013
Ябълки 0,008
Краве мляко 0,005
Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!