Биологични константи

Въглехидрати

Дневна нужда на 1кг. телесна маса
Възраст, год. 0 - 1 1 - 15 10 15 Възрастни
Дневна нужда, g 10 - 12 12 12 - 15 12 8 - 10

 

Съдържание на въглехидрати в хранителни продукти (низходящи стойности)
Продукти Въглехидрати, g%
Пшенично нишесте 87,00
Гликоза 79,70
Пчелен мед 78,00
Макаронени изделия без яйца (макарони, фиде, юфка...) 77,00
Пшеничен грис 76,70
Сухари, галета 76,00
Шоколад на прах 75,20
Полиран ориз 75,00
Грис от ориз 74,60
Старозагорско брашно 74,30
Макаронени изделия с яйца (макарони, фиде, юфка...) 74,00
Мармалад от кайсии 74,00
Добруджанско брашно 73,50
Обикновени бисквити 73,50
Кнфитюр от праскови 72,60
Конфитюр от ягоди 72,00
Мармалад от шипки 71,70
Конфитюр от дюли 70,60
Царевично брашно 69,60
Мармалад от сливи 68,20
Млечно диетично брашно 67,00
Кафяв ориз 64,00
Чаени бисквити 64,00
Овесени ядки 62,50
Червен пипер, млян 60,00
Обикновени козунаци 59,50
Леща 57,90
Зрял боб 55,50
Хляб "Стара загора" 53,00
Мляко на прах, обезмаслено 50,50
Хляб "Добруджа" 50,50
Ръжен хляб 50,00
Какао на прах 49,10
Сусамова тахан халва 48,20
Слънчогледова тахан халва 47,50
Пълнозърнетс хляб 37,00
Кондензирано мляко 35,00
Пълномаслено мляко на прах 31,50
Бюрек със сирене 27,50
Компот от кайсии 25,30
Компот от круши 25,20
Компот от праскови 25,10
Чесън, стар 24,80
Компот от сливи 24,00
Лщтеница 22,10
Нектар от праскови 21,50
Доматено пюре 20,40
Сок от вишни 20,00
Компот от череши 19,70
Нектар от кайсии 19,30
Сусамово семе 18,60
Грозде сорт "Болгар" 16,90
Есенни картофи 16,60
Пролетни картофи 16,10
Сок от малини 16,00
Бадеми 15,70
Сок от ягоди 15,40
Сини сливи 15,30
Грозде сорт "Памид" 14,80
Сок от грозде 14,70
Сусам (семе) 13,00
Круши 12,60
Ябълки сорт "Айвания" 12,00
Череши 11,00
Зелен грах 11,00
Ябълки сорт "Тетовка" 10,60
Кайсии 10,20
Кромид лук, стар 8,70
Портокали 8,20
Червено цвекло 7,70
Орехи 7,70
Моркови 7,40
Малини 6,80
Целина 6,40
Бяла ряпа 6,30
Ягоди 6,10
Копър 6,00
Лимони 5,60
Праз 5,20
Червени пиперки (капия) 4,90
Обезмаслено краве мляко 4,80
Пълномаслено краве мляко 4,60
Магданоз 4,60
Стерилизиран зелен грах 4,60
Биволско мляко 4,50
Бяло зале 4,40
Стерилизирани червени домати 4,40
Овче мляко 4,20
Диня 4,10
Телешки черен дроб 4,00
Зелени пиперки (севрия) 4,00
Карфиол 3,80
Маслини 3,80
Пъпеш 3,70
Зелен фасул 3,60
Червени домати 3,50
Зелен лук 3,40
Тиквички 3,30
Стерилизиран гювеч 3,10
Айран от краве мляко 3,00
Пилешко месо 3,00
Свински черен дроб 2,90
Пълномаслено краве мляко 2,50
Айран от обезмаслено краве мляко 2,50
Говежди черен дроб 2,50
Репички 2,40
Спанак 2,40
Зелена салата 2,30
Стерилизиран зелен фасул 2,10
Кратавици 1,50
Кашкавали - балкански, полубалкански, полски 1,20
Кашкавал "Витоша" 1,20
Диетична извара от краве мляко 1,00
Свински език 0,70
Бяло саламурено краве сирене 0,50
Бяло саламурено овче сирене 0,50
Сметана с 45% масленост 0,50
Прясно краве масло 0,50
Маргарин 0,40
Зехтин (маслиново масло) 0,20

 

Скорост на резорбация на монозахаридите (глюкоза = 100)
Монозахариди Скорост на резорбация
Галактоза 110
Фруктоза 43
Маноза 19
Пентоза 15 - 9

 

Разпределение на гликогена в организма

  • Чернодробен: 75 - 100 g
  • Мусколен: 200 - 300 g

Преработка на глюкозата в организма

  • Окисление до COи H2O - 65%
  • Липогенеза - 30%
  • Гликогенеза - 5 %
     

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари