Биологични константи
Хлор - дневна нужда, съдържание в хранителни продукти и излъчване от организма
| Възраст, год. | Дневна нужда, g |
|---|---|
| 1 - 2 | 1,6 |
| 3 - 6 | 2,0 |
| 7 - 10 | 2,5 |
| 11 - 13 | 3,0 |
| 14 - 17 | 3,2 |
| 18 - 59 | 3,8 |
| над 60 | 3,3 |
| Продукти (100g) | Хлор, mg |
|---|---|
| Прясно масло | 1212 |
| Ръжен хляб | 1025 |
| Сирене | 880 |
| Хайвер | 819 |
| Бял хляб | 167 |
| Целина | 156 |
| Яйчен белтък | 155 |
| Банани | 125 |
| Обезмаслено краве мляко | 110 |
| Краве мляко | 106 |
| Яйца | 106 |
| Мътеница | 99 |
| Яйчен жълтък | 94 |
| Трици | 90 |
| Каймак | 80 |
| Говеждо месо | 75 |
| Бяло брашно | 74 |
| Спанак | 74 |
| Макарони | 73 |
| Салата | 73 |
| Овес | 69 |
| Цвекло | 58 |
| Ръжено брашно | 55 |
| Ориз | 54 |
| Репички | 54 |
| Алабаш | 53 |
| Леща | 50 |
| Карфиол | 50 |
| Царевично брашно | 46 |
| Царевица | 45 |
| Сушени смокини | 43 |
| Бяла риба | 41 |
| Зрял боб | 41 |
| Ряпа | 41 |
| Картофи | 38 |
| Бадеми | 37 |
| Моркови | 36 |
| Майчино мляко | 35 |
| Сух грах | 35 |
| Домати | 34 |
| Краставици | 30 |
| Мед | 29 |
| Зеле | 24 |
| Патладжани | 24 |
| Зелен грах | 24 |
| Праз | 24 |
| Лук | 21 |
| Пшеница | 19 |
| Сушени сливи | 17 |
| Козе мляко | 14 |
| Вишни | 14 |
| Пресни смокини | 14 |
| Зелени чушки | 13 |
| Круши | 11 |
| Зелен боб | 9 |
| Портокали | 6 |
| Ябълки | 5 |
| Грозде | 5 |
| Доматен сок | 5 |
| Праскови | 4 |
| Нар | 3 |
| Лимонов сок | 3 |
| Портокалов сок | 3 |
| Кайсии | 2 |
| Сливи | 2 |
| Гроздов сок | 2 |
Отделяне (като хлориди)
- Урина - 98%
- Фекалии - 2%
Покана
Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!