Биологични константи

Биохимични и биологични свойства на кръвосъсирващите и фибринолитичните фактори

Фактори Произход Местообразуване
и витамин К зависим
Молекулно тегло Концентрация в плазмата, mg% Наличие в серума Стабилен Необходима минимална концентрация, % Полуразпад, h Оптимално действие при рН Разрушава се при определена температура и минути Кръвни фракции, в които се съдържат по-големи количества Болестни състояния, при които има намаление или липса на съответния фактор
I Човешки РЕС, черен дроб 330 000 - 340 000 2,0 - 4,5 g/l - + 50 110 - 112 - 56о - 10 Cohn-I, български фибриноген Хипо/афибриногенемии
II Човешки черен дроб (К) 68 000 10 - 15 Следи + 40 41 - 72 4,5 - 9,5 56о - 10 Cohn-I, PPSB Хипопротромбинемия
Тромбин Човешки - 35 000 - - - - - - - - -
V Човешки/Говежди Черен дроб 97 400 1 - - 10 - 15 12 - 15 6,2 - 7,2 56о - 3 Cohn-I, II Хипопроакцелеринемия, парахемофилия
VII Човешки/Говежди Черен дроб (К) 34 300 - + + 10 2 - 5 5,0 - 9,0 56о - 5 Cohn-III, PPSB Хипопроконвертинемия
VIII Човешки РЕС, левкоцити, плазмоцити 180 000 1 - 2 - - 25 10 - 18 6,2 - 6,9 56о - 5 Cohn-I, криопреципитати, лиофилизиран концентрат от АХГ Хемофилия А
IX Човешки/Говежди Черен дроб (К) 50 000 - + + 20 - 25 18 - 30 6,3 - 9,0 56о - 10 Cohn-III, IV, PPSB Хемофилия В
X Човешки/Говежди Черен дроб (К) 24 000 - + + 20 20 - 42 6,8 - 9,6 56о  - 20 Cohn-III, PPSB Недоимък на Stuart - Prower factor
XI Човешки ? 100 000 - 200 000 - + + 15 - 20 10 - 20 - 60о - 10 Cohn-III, IV РТА недоимък
XII Човешки Черен дроб 82 000 1 + + - 50 - 70 - 65о - 10 Cohn-III, IV Hegeman недоимък
XIII Човешки - 300 000 - 350 000 - Следи + Под 10 100 - 200 6,8 - 9,0 56о - 20 Cohn-I Недоимък на ФСФ
Плазминоген Човешки - 143 000 - - - - - 2,5 - 10,5 - - -
Плазмин Човешки - 107 000 - - - - - - 75о - 5 - -
Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!