Речник

шап

на латински език: stomatitia aphthosa epizootica
на английски език: aphtae epizooticae, footh-and-mouth disease (FMD)

Шапът представлява остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с появата на везикулозни лезии в лигавицата на устната кухина и кожата.

Причинителят на шапа е Aphthovirus от сем. Picornaviridae.

Източник на заразата са болни животни, при контакт с които човек може да се зарази по въздушно-капков или алиментарен път. Боледуват голям брой диви и домашни животни.

Инкубационният период на заболяването е от 2 до 14 дни.  Вирусът на шапа попада върху кожата на човека или в лигавицата на устната кухина. На мястото на входната врата се развиват типичните за заболяването лезии, като по-нататък вирусът се разпространява по лимфен и кръвен път.

Клинична картина: На мястото на проникване на вируса в организма се появява една първична везикула (мехурче), от която по-нататък бързо се оформя силно болезнена афта. Афтите обхващат цялата устна кухина, затруднява се храненето и приемането на течности. Болните са в увредено общо състояние, оплакват се от парене в устата, астено-адинамия, повишена температура и неспокойствие. Може да се появят оплаквания от страна на стомашно-чревния тракт. При някои болни може да се установят увеличен черен дроб и слезка, но това се наблюдава при по-тежкото протичане на заболяването. Измененията по кожата са най-силно проявени около пръстите на ръцете и дланите, както и около ноктите.

Реклама