Биологични константи

Семенни мехурчета

Размер: 4,3 на 1,7 cm.

Семенните мехурчета са две овални тела, разположени над простатата, между пикочния мехур и дебелото черво.

Отводящите им каналчета се вливат в семеотводния канал. В тях не навлизат сперматозоиди. Секретът, който отделят, увеличава подвижността на сперматозоидите и тяхната жизненост. Той представлява по-голямата част от семенната течност. Семенните мехурчета отделят белезникав секрет, който съдържа простата захар фруктоза. Тя осигурява на сперматозоидите допълнителна енергия, необходима им за придвижването в женските полови пътища до срещата с яйцеклетката.

Стената на семенното мехурче е сходна с тази на семепровода. Лигавицата е покрита с един - два реда цилиндричен или кубичен епител.

Цитоплазмата на тези клетки съдържа секреторни гранули и жълтеникав липохромен пигмент. Мускулатурата на стената е по-тънка от тази на семепровода и в нея могат да се разграничат два слоя: вътрешен (циркулярен) и външен (надлъжен). Тя се съкращава при еякулация и изтласква секрета в просвета на еякулаторния канал. Най-отвън семенното мехурче е обхванато от съединителнотъканна обвивка, която го свързва със съседните органи. Единствено горния му край е покрит с коремница.

 

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари