Биологични константи

Мазнини

Дневна нужда на 1 кг. телесна маса
Възраст, год. 0 - 1 1 - 5 10 15 Възрастни
Дневна нужда, g 6 - 5 4 - 3,5 3 - 2,5 2,5 0,8 - 1

 

Съдържание на мазнини в хранителни продукти (низходящи стойности)
Продукти Мазнини, g%
Слънчогледово олио 99,90
Свинска мас 99,70
Топено масло 99,50
Зехтин 99,40
Солена сланина 90,60
Маргарин 85,30
Прясно краве масло 83,50
Лебервурст 55,00
Сусамово семе 54,40
Сметана с 45% масленост 45,00
Шпеков салам 40,50
Луканка 39,70
Орехи 38,60
Фъстъци 34,60
Саздърма 34,30
Слънчогледова тахан халва 33,00
Бадеми 32,10
Кашкавали - балкански, полубалканси, полски 30,50
Сусамова тахан халва 30,00
Кашкавал "Витоша" 28,50
Пълномаслено сухо мляко 28,00
Бяло саламурено овче сирене 27,50
Хамбурски салам 22,00
Леберкез 21,20
Среднотлъсто свинско месо 18,80
Какао на прах 18,00
Шунков салам 17,80
Свински език 17,20
Говеждо месо 16,70
Кокоше месо 16,70
Обикновен салам 16,40
Маслини 16,00
Чаени бисквити 16,00
Овче месо 15,00
Агнешко месо 14,30
Есенна скумрия 14,10
Обикновен козунак 12,00
Пуешко месо 10,30
Есенен сафрид 10,10
Шоколад на прах 10,00
Биволско мляко 7,80
Свински мозък 7,80
Агнешки черен дроб 7,50
Обикновени бисквити 7,00
Овче мляко 6,50
Телешко месо 6,20
Овесени ядки 6,00
Паламуд 4,60
Кондензирано мляко 4,50
Есетра 4,50
Пълномаслено краве мляко 4,00
Млечно диетично месо 4,00
Говежди черен дроб 4,00
Месо от питомен заек 3,90
Свински черен дроб 3,80
Айран от краве мляко 3,50
Пилешко месо 3,00
Херинга 3,00
Царевично брашно 2,90
Кафяв ориз 2,50
Шаран 2,40
Морски кефал 2,20
Макаронени изделия с яйца (макарони, фиде, юфка....) 2,20
Млечно кисело детско брашно 2,00
Пролетен сафрид 1,70
Полиран ориз 1,50
Грис с ориз 1,30
Малини 1,30
Конфитюр от ягоди 1,20
Пълнозърнетс хляб 1,10
Грис от пшеница 1,00
Сухари, галета 1,00
Леща 1,00
Обезмаслено млкяо на прах 0,80
Ръжен хляб 0,60
Макаронени изделия без яйца (макрони, фиде, юфка...) 0,60
Магданоз 0,60
Диетична извара от краве мляко 0,50
Айран от обезмаслено краве мляко 0,50
Стерилизирани червени домати 0,50
Ягоди 0,50
Добруджанско брашно 0,40
Червени пиперки (капия) 0,40
Доматено пюре 0,40
Круши 0,40
Череши 0,40
Бяла риба 0,30
Калкан 0,30
Старозагорско брашно 0,30
Хляб "Добруджа" 0,30
Зелен грах 0,30
Краставица 0,30
Кромид лук, стар 0,30
Стерилизиран гювеч 0,30
Ябълки сорт "Айвания" 0,30
Пшенично нишесте 0,20
Хляб "Стара Загора" 0,20
Червени домати 0,20
Бяло зеле 0,20
Карфиол 0,20
Целина 0,20
Зелен лук 0,20
Моркови 0,20
Зелени пиперки (севрия) 0,20
Зелена салата 0,20
Зелен фасул 0,20
Стерилизиран паприкаш 0,20
Грозде сорт "Болгар" 0,20
Кайсии 0,20
Ябълки сорт "Тетовка" 0,20
Нектар от кайсии 0,20
Нектар от праскови 0,20
Обезмаслено краве мляко 0,10
Диня 0,10
Пролетни картофи 0,10
Есенни картофи 0,10
Чесън, стар 0,10
Пъпеш 0,10
Репички 0,10
Бяла ряпа 0,10
Червено цвекло 0,10
Грозде сорт "Памид" 0,10
Сок от ягоди 0,10

 

Състав на мазнините при новородени и възрастни
Мазнини Прио новородени При възрастни
Олеинова киселина, % 68,0 90,0
Палмитинова киселина, % 29,0 8,0
Стеаринова киселина, % 3,0 2,0
Точка на топене 43о 17,5о
Йодно число 43,4 65,0

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари