Биологични константи
Мазнини
| Възраст, год. | 0 - 1 | 1 - 5 | 10 | 15 | Възрастни |
|---|---|---|---|---|---|
| Дневна нужда, g | 6 - 5 | 4 - 3,5 | 3 - 2,5 | 2,5 | 0,8 - 1 |
| Продукти | Мазнини, g% |
|---|---|
| Слънчогледово олио | 99,90 |
| Свинска мас | 99,70 |
| Топено масло | 99,50 |
| Зехтин | 99,40 |
| Солена сланина | 90,60 |
| Маргарин | 85,30 |
| Прясно краве масло | 83,50 |
| Лебервурст | 55,00 |
| Сусамово семе | 54,40 |
| Сметана с 45% масленост | 45,00 |
| Шпеков салам | 40,50 |
| Луканка | 39,70 |
| Орехи | 38,60 |
| Фъстъци | 34,60 |
| Саздърма | 34,30 |
| Слънчогледова тахан халва | 33,00 |
| Бадеми | 32,10 |
| Кашкавали - балкански, полубалканси, полски | 30,50 |
| Сусамова тахан халва | 30,00 |
| Кашкавал "Витоша" | 28,50 |
| Пълномаслено сухо мляко | 28,00 |
| Бяло саламурено овче сирене | 27,50 |
| Хамбурски салам | 22,00 |
| Леберкез | 21,20 |
| Среднотлъсто свинско месо | 18,80 |
| Какао на прах | 18,00 |
| Шунков салам | 17,80 |
| Свински език | 17,20 |
| Говеждо месо | 16,70 |
| Кокоше месо | 16,70 |
| Обикновен салам | 16,40 |
| Маслини | 16,00 |
| Чаени бисквити | 16,00 |
| Овче месо | 15,00 |
| Агнешко месо | 14,30 |
| Есенна скумрия | 14,10 |
| Обикновен козунак | 12,00 |
| Пуешко месо | 10,30 |
| Есенен сафрид | 10,10 |
| Шоколад на прах | 10,00 |
| Биволско мляко | 7,80 |
| Свински мозък | 7,80 |
| Агнешки черен дроб | 7,50 |
| Обикновени бисквити | 7,00 |
| Овче мляко | 6,50 |
| Телешко месо | 6,20 |
| Овесени ядки | 6,00 |
| Паламуд | 4,60 |
| Кондензирано мляко | 4,50 |
| Есетра | 4,50 |
| Пълномаслено краве мляко | 4,00 |
| Млечно диетично месо | 4,00 |
| Говежди черен дроб | 4,00 |
| Месо от питомен заек | 3,90 |
| Свински черен дроб | 3,80 |
| Айран от краве мляко | 3,50 |
| Пилешко месо | 3,00 |
| Херинга | 3,00 |
| Царевично брашно | 2,90 |
| Кафяв ориз | 2,50 |
| Шаран | 2,40 |
| Морски кефал | 2,20 |
| Макаронени изделия с яйца (макарони, фиде, юфка....) | 2,20 |
| Млечно кисело детско брашно | 2,00 |
| Пролетен сафрид | 1,70 |
| Полиран ориз | 1,50 |
| Грис с ориз | 1,30 |
| Малини | 1,30 |
| Конфитюр от ягоди | 1,20 |
| Пълнозърнетс хляб | 1,10 |
| Грис от пшеница | 1,00 |
| Сухари, галета | 1,00 |
| Леща | 1,00 |
| Обезмаслено млкяо на прах | 0,80 |
| Ръжен хляб | 0,60 |
| Макаронени изделия без яйца (макрони, фиде, юфка...) | 0,60 |
| Магданоз | 0,60 |
| Диетична извара от краве мляко | 0,50 |
| Айран от обезмаслено краве мляко | 0,50 |
| Стерилизирани червени домати | 0,50 |
| Ягоди | 0,50 |
| Добруджанско брашно | 0,40 |
| Червени пиперки (капия) | 0,40 |
| Доматено пюре | 0,40 |
| Круши | 0,40 |
| Череши | 0,40 |
| Бяла риба | 0,30 |
| Калкан | 0,30 |
| Старозагорско брашно | 0,30 |
| Хляб "Добруджа" | 0,30 |
| Зелен грах | 0,30 |
| Краставица | 0,30 |
| Кромид лук, стар | 0,30 |
| Стерилизиран гювеч | 0,30 |
| Ябълки сорт "Айвания" | 0,30 |
| Пшенично нишесте | 0,20 |
| Хляб "Стара Загора" | 0,20 |
| Червени домати | 0,20 |
| Бяло зеле | 0,20 |
| Карфиол | 0,20 |
| Целина | 0,20 |
| Зелен лук | 0,20 |
| Моркови | 0,20 |
| Зелени пиперки (севрия) | 0,20 |
| Зелена салата | 0,20 |
| Зелен фасул | 0,20 |
| Стерилизиран паприкаш | 0,20 |
| Грозде сорт "Болгар" | 0,20 |
| Кайсии | 0,20 |
| Ябълки сорт "Тетовка" | 0,20 |
| Нектар от кайсии | 0,20 |
| Нектар от праскови | 0,20 |
| Обезмаслено краве мляко | 0,10 |
| Диня | 0,10 |
| Пролетни картофи | 0,10 |
| Есенни картофи | 0,10 |
| Чесън, стар | 0,10 |
| Пъпеш | 0,10 |
| Репички | 0,10 |
| Бяла ряпа | 0,10 |
| Червено цвекло | 0,10 |
| Грозде сорт "Памид" | 0,10 |
| Сок от ягоди | 0,10 |
| Мазнини | Прио новородени | При възрастни |
|---|---|---|
| Олеинова киселина, % | 68,0 | 90,0 |
| Палмитинова киселина, % | 29,0 | 8,0 |
| Стеаринова киселина, % | 3,0 | 2,0 |
| Точка на топене | 43о | 17,5о |
| Йодно число | 43,4 | 65,0 |
Покана
Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!