Биологични константи

Мъжки полови хормони

Тестостеронът е стероиден хормон от групата на половите хормони. Той се секретира основно от тестисите при мъжете и от яйчниците при жените, въпреки че малки количества се секретират и от надбъбречните жлези. По принцип е главен мъжки полов хормон и анаболитен стероид.

И при жените и при мъжете тестостеронът играе ключова роля в здравето и доброто физическо състояние. Наред със сексуалната активност, включваща регулиране на плодовитостта, либидото и мускулната маса, тестостеронът спомага и за увеличаване на енергията, увеличеното производство на еритроцити и защита против остеопороза. Средно мъжете произвеждат от 40 до 60 пъти повече тестостерон от жените, но жените са по-чувствителни към хормона.

Съдържание на тестостерон в мъжкия организъм

  • В кръвна плазма
    • при деца: 0,35 - 0,70 nmol/l (10 - 20 ng/dl)
    • при мъже: 10,4 - 31,2 nmol/l (300 - 900 ng/dl)
  • В урина (24 h):
    • при мъже: 104 - 416 nmol (30 - 120 μg)

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари