Състояния и заболявания

Скърцане на зъби по време на сън

На латински език: Bruxismus

Етиология

От бруксизъм най-често страдат хора с повишена емоционалналност или работохолиците, които са в състояние на стрес и често изпитват тревога. Друга вероятна причина е хъркането, задържането на дишането, конвулсиите в крайниците, тези нарушения често са съпроводени със скърцането на зъби. Много често нощното скърцане със зъби е свързано с нарушения в захапката (неправилно подреждане на зъбите). Неправилно подредените зъби водят до напрежение в дъвкателните мускули (дъвкателните мускули започват да работят по-напрегнато и се свиват по-често през нощта от натрупаната умора). Понякога при тежки случаи това води до главоболие. Има теории, които обясняват бруксизмът с прекомерната употреба на алкохол, никотин и кафе. Бруксизмът може да бъде симптом на чревни паразити в детската възраст, но тази причина често се преекспонира. По-често се наблюдава при невропатични деца.

Клинична картина

Бруксизмът представлява триене на зъбите от горната и долната челюст, което причинява силен скърцащ или чукащ шум. Отбелязва се по време на втори НРЕМ стадий или при прехода от един стадий към друг. Често е съпроводено от движения на тялото и сърцебиене. Пациентите не се събуждат по време на епизодите и нямат спомен за случилото се. Сутрин се оплакват от болки в челюстите и/или главоболие.

Лечение

Лечението е според тежестта на симптомите, леките форми не изскват лечение и не създават проблеми. Тежки случаи и при наличие на симптоми като главоболие, болки в темпоро-мандибуларните стави или мускулите, повишена чувствителност в зъбите, износване и понякога счупване на зъби. Диагностицирането на бруксизма не винаги е лесно, тъй като самият пациент не го съобщава при анамнезата. При преглед (при тежките форми) се намират абразивни фасетки по зъбите (изтрити части от зъбната повърхност), а пациентът съобщава за болки в мускулите или зъбите сутрин. Често партньорът му съобщава, че нощем скърца със зъби. При тежки случаи се изработват шини, които предпазват. Те могат да са изработени от твърда или мека пластмаса. Могат да се назначат и миорелаксанти, които се вземат преди сън за релаксиране на мускулатурата. Някои автори препоръчват Леводопа по 125 мг. вечер. Препоръчват се общи мерки за намаляване на стреса и напрежението, като почивка, йога и други.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари