Състояния и заболявания

Генитален херпес

На латински език: herpes genitalis
На английски език: genital herpes

 

Въведение

Гениталният херпес е вирусна инфекция, която засяга кожата и лигавиците на гениталиите и окологениталната област. Причинява се основно от Herpes simplex virus тип 2 (HSV-2) и по-рядко от нип 1 (HSV-1), който е основна причина за херпес в назолабиалната област. Гениталният херпес представлява сексуалнотрансмисивно заболяване.

Епидемиология

Гениталният херпес е много разпространена инфекция. Засяга както мъже, така и жени. Смята се, че над 20% от хората в развитите общества са боледували от тази инфекция. Честотата на заразяване е пряко свързана със сексуалната активност. Най-често заразяването става при сексуален или близък интимен контакт с партньор с активна инфекция (пресен обрив с еритем или мехурчета). Особено заразна е течността от мехурите, а наличието на рани или драскотини и малки травми улеснява пренасянето на инфекцията. Доказано е обаче, че заразяване може да се получи и при контакт с асимптомен носител на вируса. Херпес около устата може да бъде пренесен в половата област на партньора и обратно. В такъв случай причинителят най-често е HSV-1. При допир или разчесване херпесвирусната инфекция може да се пренесе от една към друга част на собственото тяло. Заразяването от тоалетни чинии и мивки не се приема като реален начин за разпространение на херпесвирусната инфекция, тъй като вирусът не е устойчив във външната среда.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари