Състояния и заболявания

Хранителна алергия

Среща се най-често в ранната детска възраст, половината от пациентите страдат от атопични заболявания (алергичен ринит/бронхиална астма, атопичен дерматит)

Етиология

Налице е алергична реакция срещу хранителните съставки и добавки или нежелани примеси в храната. Най-често срещаните алергени са краве мляко (най-важен алерген при децата в ранна възраст), кокоши яйца, риба, морски храни, соя, ядки, жито (цьолиакия или свръхчувствителност на тънкочревната лигавица към глиадините в житното брашно), царевица, целина, плодове, подправки, мая, плесенни гъбички. Повечето пациенти с алергия към пресните плодове едновременно проявяват кръстосана алергия към поленови алергени (например полени от круша с тези от ябълки/праскови или див пелин с целина/моркови/подлравки). Важно!: В отделни случаи всяка храна може да изпълнява ролята на алерген.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари