Новини

Спешна грижа за имунитета

Проветрявайте редовно дробовете, използвайте всеки слънчев ден

Офис служители с маски
Маска на устата ни пази от околните, които са болни

Отново напрежението във връзка с грипната епидемия дава обилна храна на хипохондриците. Едни си слагат шал на устата, други носят маски още щом се качат в градския транспорт. Трети забравят всякакви форми на групов живот, за да не са в контакт с вирусите.

Заглавия в пресата и информации за увеличаване на броя на болните създават очакване за нещо изключително, което предстои да се случи. Както по-миналата, миналата, пък и всяка година, грип има – дали ще се разрази епидемия и колко продължителна ще е, никой не се наема да прогнозира, защото ще сбърка, колкото и да е информиран. Това, което е известно, е, че през седмицата болните с респираторни заболявания, които са потърсили лекарска помощ, са доста повече в сравнение с миналата. Защото само тяхната бройка се отчита. А щом те са повече, значи, че и тези, които се лекуват сами вкъщи, също са се увеличили.

Помощ от природата

Чай от малина

Много добър ефект при простуда и начало на заболяване има чаят от малинови листа. Той помага и за сваляне на високата температура. Приготвя се лесно. Две супени лъжици сушени малинови листа се запарват в половин литър вряла вода 10 минути. Този чай не трябва да ври. Изпива се на 3 – 4 порции през деня.

30 капки прополис при втрисане

В очакване на грипната вълна и за профилактика на вирусните заболявания цяла зима е добре да пием прополис. За предпазване е достатъчна една доза дневно – 20 – 30 капки, при неразположение или грипна епидемия – 3 – 4 дози дневно. Клеевата тинктура може да се купи от аптеката или да си я приготвим сами. За целта 30 г прополис (пчелен клей) се разтварят в 100 мл 90 – 95% етилов спирт, като предварително сме го нарязали или натрошили. Приема се 3 пъти дневно по 30 – 40 капки в супена лъжица вода или друга течност. Дозировката за деца: 1 – 2 капки за всяка година живот. Например 5-годишно дете може да взема 3 пъти по 5 – 10 капки дневно.

При начало на настинка или грип, още при най-малките симптоми като дискомфорт в носа и лека хрема, 5 капки от същата настойка да разтварят в 10 мл физиологичен разтвор. Накапват се по 2 – 3 капки в двете ноздри през половин – един час. Много често са достатъчни 2 – 3 накапвания и простудата или грипът се пресичат.

Профилактика с масло от нощна иглика

Маслото от нощна иглика е добро средство за профилактика на грипа и простудните заболявания. В аптеките може да се намери като Primol – немски продукт, или като Prim oil – от Канада. То има и хормонорегулиращ ефект и подобрява кръвообращението при заболявания като болестта на Рейно или Бюргер. Приема се 2 пъти по една перла, за по-сложните случаи – 3 пъти по 2 перли. Може да се дава и на деца.

Затоплете краката

Краката последователно се потапят в кофа с гореща вода – за 30 секунди, и в кофа със студена вода – за 10 секунди. Необходимо е да се направят поне 6 потапяния и да се завършва със студена вода. За трайно стопляне на краката при страдащи от вегетативна дистония, за която са характерни студените крайници, процедурата трябва да се прави минимум 2 седмици.

Хомеопатия подобрява оросяването

Хомеопатичен монопрепарат Аrnica 5 CH подобрява снабдяването с кръв на всички органи. От него се вземат 2 пъти дневно по 5 зрънца и се смучат бавно като бонбон.

Арниката е много полезен препарат при исхемична болест на сърцето, смутено мозъчно кръвообращение, както и при травми, които зачестяват през зимата, когато тротоарите и пътищата са заснежени и заледени.

Силицея за често боледуващите

Още един хомеопатичен препарат – Silicea 9 CH, е подходящ за често боледуващите деца и възрастни, които страдат от хреми, ангини и кашлица – изобщо при всякакви заболявания, придружени със секрети. От него се приемат по 5 зрънца всеки ден. От полза в тези случаи са и шуслеровите соли. Шуслерова сол № 11 е Silicea D 12. Препоръчителните дози при хронични заболявания са: за кърмачета – една таблетка един или два пъти дневно, разтворена на каша с малко вода, се поставя върху устните, докато не настъпи подобрение; за деца от 2 до 8 години – 1 таблетка 2 до 3 пъти дневно, докато не се забележи подобрение; за тези от 9 до 13 години – една таблетка 3 пъти дневно, докато малчуганът се почувства добре; за по-големите и за възрастните дозата е 2 таблетки 3 пъти дневно.

Вярно е, че грипната инфекция е по-опасна от останалите над 200 вируса, които причиняват простудни заболявания, но нерядко рисковете се преекспонират и дават храна за различни страхове. Пак в новините се споменава за 330 заболели и починали от птичи грип през последните години. За него по-задълбочени изследвания се правят и се представя като проблемен вариант от 1997 г. 330 души при 6 – 7-милиардно население за 5 – 10 години обаче не е особено голяма бройка.

Паниката е много лош съветник. Независимо дали ще ни сполети банална вирусна инфекция или някакъв вариант на грип обече, наистина са възможни усложнения.

По-застрашени са хората с по-слаб имунитет, хронични заболявания или други заболявания. Усложненията са по-чести и ако човек наскоро е преболедувал от пневмония, обострен бронхит и други.

Всяка година по това време обаче респираторните заболявания зачестяват, защото през зимата вероятността от настинки, респективно и от грип, винаги е по-висока.

Затова е разумно да вземем мерки за укрепване на имунната система. Не е късно да започнем и сега, за да укрепим организма и да му помогнем да се справи по-лесно и без последици с инфекцията.

Десет на сто от хората на Земята никога не боледуват от грип, защото слушат гласа на природата.

Мнозина изпитват панически страх от студа. Обличат се прекомерно като луковици и претоплят помещенията – това не помага, а само вреди. Застудяването не е виновно за грипната епидемия. Студеното време само по себе си не е виновно нито за грипа, нито за баналните простудни заболявания. Ако търсим причината извън нас, трябва да посочим по-скоро други промени, съпътстващи зимата – повишената замърсеност на въздуха, намалената осветеност, прекомерно дългия престой в помещения с изкуствено отопление и осветление и т.н.

Затова са ни нужни повече активни физически занимания, и то на чист въздух. Излетите в планината, разходките в парка зареждат имунната система. Ултравиолетовата светлина на слънцето е имуноукрепващ фактор. Дори в облачно време силната дневна светлина стимулира епифизата, прогонва депресиите и активира нашия имунитет. Фитонцидите на гората, ако се разхождаме по-често из нея, имат великолепно пречистващо действие. Всяка 20 – 40-минутна разходка на открито закалява. При температури под нулата обаче трябва да се диша непременно през носа. А краката задължително да останат топли. Важно е обувките да са сухи и да се носят вълнени или термочорапи. И ако въпреки това са студени, много помага наръсването на малко смлян синап в табаните на чорапите. Така кракът спешно се загрява и не позволява на простудата да проникне в тялото.

Ако все пак се стигне до заболяване, е важно бързо да се загреем и да се изпотим. Най-важно е това да стане в точното време – след залез слънце, а не сутринта.

Ще предложа рецептата на бележития немски познавач на билките д-р Брандл. Изпиват се 2 л горещ липов чай, поставят се две грейки – една на стъпалата и една например на кръста. Болният се завива с 5 одеяла, а гърдите и стъпалата обилно се разтриват с камфорово мазило. Възрастните и децата над 12 години могат да изпият най-много един аспирин. Лежи се в леглото, за да се изпотим обилно.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto