Билки и билкови сборове

Салеп – Orchis sp. div.

Семейство

Салепови – Orchidaceae

Описание

Многогодишни тревисти растения с прави неразклонени стъбла и две подземни грудки, които всъщност са грудковидно задебелени корени. Листата са с успоредно жилкуване. Цветовете са неправилни, събрани на върха на стъблото в съцветие грозд или клас. Околоцветните листчета са събрани в шлем или са разперени. Устната в основата е видоизменена в шпора. Тичинката с само една. Плодът е разпуклива кутийка.

Употребяема част

Използват се грудките (Tubera Salep) от следните видове:

 1. Петнист салеп – Orchis maculata L. Грудките са дълбоко три- или четириделни. Листата са продълговато обратно яйцевидни, тъпи, с тъмни петна. Прицветниците са малко по-къси или по-дълги от яйчника. Двете външни листчета на околоцветника са разперени. Шпората е цилиндрична, насочена надолу. Цъфти май – август.

  Разпространен е из горите, горските поляни, край планински потоци и влажни ливади предимно в планинитe.

 2. Мъжки салеп – Orchis mascula L. Грудките са цели, кълбовидни до яйцевидни. Листата cа продълговато ланцетни, с дребни червени петна. Прицветниците са ланцетни, червени, дълги почти колкото яйчника. Двете външни листчета на околоцветника са разперени или завити назад. Шпората е по-къса от яйчника, разположена е хоризонтално или е дъговидно извита нагоре. Цъфти април – май.

  Разпространен е из храсталаците по слънчеви склонове, край горите и по горските поляни в предпланините и планините из цялата страна.

 3. Шлемовиден салеп – Orchis militaris L. Грудките са цели, сферични до елипсовидни. Листата са продълговато елипсовидни. Прицветниците са много дребни, най-малко 3 пъти по-къси от яйчника. Всички околоцветни листчета са събрани в шлем. Шпората е бухалковидно цилиндрична. Цъфти април – юни.

  Разпространен е по тревисти места, из ливади, в храсталаци и гори най-често в предпланините и планините.

 4. Обикновен салеп – Orchis morio L. Грудките са цели, кълбовидни. Листата са широко ланцетни. Прицветниците са по-къси от яйчника. Всички околоцветни листчета са събрани в шлем. Шпората е хоризонтална или към върха е леко извита нагоре и бухалковидно разширена. Цъфти април – май.

  Разпространен е по поляни, из ливадите и в редките храсталаци почти из цялата страна, най-вече в равнините и предпланините.

Действие

Поради богатото си съдържание на слузни вещества грудките на салепа имат покривно, смекчаващо и противовъзпалително действие.

Приложение

Използват се в народната медицина при остри и хронични заболявания на дихателната система (дразнеща кашлица, трахеит, остри и хронични бронхити), както и при възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт (гастрити, ентероколити, язва на стомаха) с болки, диария.

Начин на употреба

Една чаена лъжичка от счуканата на ситно дрога се поставя в 250 – 300 см3 вряща вода и се оставя да ври 5 – 10 мин, след което се оставя малко да изстине и се прецежда. Запарката се пие гореща при заболявания на дихателната система и студена при болести на храносмилателната система. Приема се по 1 кафена чашка 3 – 4 пъти на ден.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари