Състояния и заболявания

Подагра

На английски език: gout, podagra

Подаграта е заболяване, при което има повишено ниво на пикочната киселина в кръвта, проявяващо се с остри ставни кризи, причинени от кристали на мононатриев урат, отлагат се урати в меките тъкани, костите и вътрешните органи, което води до уратна литиаза и бъбречно увреждане.

Подаграта е заболяване, известно от древността. Само преди около сто и десет години е установена ролята на хиперурикемията, а само преди около 40 години се доказва, че за патогенезата на ставната криза роля играе не пряко пикочната киселина, а кристалната форма на нейните соли.

N.B. за разлика от диабета, където повишеното ниво на глюкозата в кръвта доказва заболяването, тук повишеното ниво на уратите в кръвта не означава подагра. Наличните проучвания доказаха наличието на хиперурикемия при 15 – 20% от мъжете и в по-малка степен при жените, докато от подагра боледуват 0.5 до 2% от населението.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари