Новини

Подправки борят възпалението

Хрян, чесън, черен пипер срещу простуди, бронхити и автоимунни заболявания

Кухненските подправки помагат за по-бързо излекуване при простуда и грип
Кухненските подправки помагат за по-бързо излекуване при простуда и грип

Популярните кухненски подправки могат да ликвидират възпалението, причина за много болести на съвремието, като се започне от хроничните и банални възпаления като цистити, бронхити и други, мине се през автоимунните заболявания и се стигне до рака.

Но нека не се целим така високо. Казаното може да ни послужи за мотив да не пренебрегваме стари лечебни практики, считайки ги за ненаучни и безполезни, а да ги използваме за поддържане на добро здраве през трудния период на простуди, настинки и грип. Те помагат и за по-бързо излекуване, когато сме се разболели.

Стара народна практика е да се използват някои подправки с лечебна цел включително и при грип. Люти храни - хрян, черен пипер, люти чушки, чесън, лук имат бактерициден ефект. Те отпушват носа, очистват синусите и белите дробове.

Черен пипер и греяно вино

Когато сме премръзнали от стоене на студ дълго време или се разболяваме и ни тресе, ще се стоплим бързо с греяно вино. Най-простият вариант – загряват се чаша-две червено вино на печката, добавят се захар или мед на вкус, наръсва се с чер пипер и се пие топло.

Люти чушки

Пресни люти чушки може да се накълцат ситно и се добавят към салата от зеле. Лют червен пипер е подходяща подправка за ястията и салатите. Пикантното засилва кръвообращението в устата и носоглътката. Подобреното кръвообращение засилва локалния имунитет на мястото, където се осъществява срещата с патогенните вируси и бактерии и така не се дава възможност за нахлуването им в тялото ни. Освен това лютите чушки са много богати на витамин С, който е известен с високата си противовирусна активност. Смлян лют пипер заедно с черния се добавя към топло и подсладено вино. Така ефектът от сгряването е двоен.

Настойката от люти чушки се използва и локално за сгряващи компреси. Те са подходящи при простуди, ставни и невралгични болки, които често съпровождат простудите. 50 г пресни чушки се накисват в 250 мл силна ракия или 90° етилов спирт (от аптеката). След 3 седмици настойката може да се прецеди. При възпалено гърло се напоява памучен плат с така приготвената настойка се поставя върху гърлото, покрива се с целофан или дебела опаковъчна хартия и се закрепва с шал. При ишиас, ставни болки се напоява мек вълнен плат, поставя се върху болното място и се закрепва с подходяща превръзка.

Греяно вино с карамфил и мед

И една празнична рецепта, за сгряване, която може да се ползва и в делник.

За половината свят празникът идва с греяно вино. Известните глинтвайн или глювайн (буквално означава тлеещо вино или това е греяно и подсладено вино с подправки) са популярни най-вече в Германия и в Северна Европа. Приготвят се лесно. Загрява се един литър червено вино, без да кипне, и се добавят 40-50 г мед или захар. Добавят се 4-5 броя карамфил, щипка индийско орехче, чаена лъжичка кориандър, кора от портокал, джинджифил на върха на ножа. Прецежда се и се пие топло. Глинтвайнът по правило се налива в затоплени чаши за вино.

Лапа от синап лекува кашлицата

Подправките имат и външно приложение. Синапът например се използва и като брашно. Синапеното семе се мели в кафемелачка, смесва се с пшеничено брашно в съотношение 1:5 за възрастни и 1:10 за деца. След това се разбърква с хладка вода на гъста каша и се поставя между два пласта тензух или хасе. Налага се върху гърдите за около 15-20 мин. (до зачервяване на кожата, но да се внимава да не се получат изгаряния). Помага при грип, съпроводен с кашлица и болки в гърдите.

Синапът може да се използва и профилактично - наръсвайте щипка фино смлян синап в стъпалата на чорапите, така ще запазите краката от измръзване. Винаги топлите крака ще ви направят по-трудно уязвими за вирусите и бактериите. Ако вече сте прихванали нещо, ударно загрейте ходилата със синапена лапа или синапена хартия.

Сминдух при висока температура

Немският природолечител пастор Кнайп препоръчва сминдуха като противотемпературно средство. Една чаена лъжичка от подправката ври на тих огън 5 мин. в 200 г вода. Взема се през 15 минути по 1 супена лъжица. Освен при температура сминдухът помага и при кашлица, тъй като има омекчаващо лигавиците действие.

Срещу повръщане – запарка от копър и джоджен

Често простудните заболявания протичат във вариант стомашно-чревна форма - с диария, тежест в корема, повръщане. При стомашен дискомфорт, гадене и повръщане помага запарка от джоджен и копър. По 1 чаена лъжичка от подправките се запарва с 200 г вода. Приема се по 1 чаена лъжичка през няколко минути.

Джинджифилът спира хремата

Друго средство срещу хрема и кашлица, при това с бърз ефект, е джинджифилът (исиотът) - често използвана в сладкарството ароматна подправка с лютив вкус. Има различни рецепти за лечебното приложение на джинджифила, но най-простото и най-подходящото и за хора с чувствителен към лютото стомах е да се дъвчат или смучат малки колкото грахово зърно парченца несмлян корен. Още един вариант. Настъргва се пресен джинджифил на ситно ренде и се добавя половин или четвърт чаена лъжичка към топъл билков чай за сгряване или против кашлица.

Девесилът тонизира

Ако човек е отпаднал и без тонус, пийте чай от девесил. Запарват се 2 супени лъжици в полови литър вода. Изпива се за един ден. Растението подобрява храносмилането и апетита, които при простуди често са нарушени, има тонизиращо действие.

Хрянът чисти бронхите

За любителите на силни усещания едно изпитано народно средство с предпазен ефект: към 150 г ситно настърган корен от пресен хрян се добавя сокът на 2-3 лимона. От тази смес се взема 2 пъти дневно на гладно по 1/2 чаена лъжичка. Комбинацията от хрян и лимон е много ефективна при белодробни възпаления с гъсти секрети. Тя улеснява бързото изчистване на бронхите.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор