Новини

Ленено семе и прополис балансират хормоните

Природни средства за проблемно забременяване

Предменструалният синдром е форма на хормонален дисбаланс
Предменструалният синдром е форма на хормонален дисбаланс

Хормоналните проблеми са причина за проблеми с цикъла, силен предменструален синдром, кръвоизливи, трудно и дори невъзможно забременяване. Заедно с това те се отразяват на психиката на жената, на работоспособността, на съня и общо влошават качеството на живота.

Много от тях обаче могат да се преодолеят само с естествени природни средства, които имат дори по-добър ефект от лекарствата. А голямото им предимство е, че не вредят. Ленено семе, прополис, пчелно млечице, отвари от билки и покълнали семена вдигат имунитета и осигуряват хормонален баланс.

Концентрацията на определени хормони в кръвта се променя при заболявания на ендокринната система, особено на щитовидната жлеза. След 25-годишна възраст в организма може да се появи недостиг на хормона прогестерон, който по правило значително намалява няколко години преди климакса. А този недостиг е причина за различни дисфункции. Средностатистически на 20 години жените имат 10 овулации годишно, а на 40 години – само две. Липсата на овулация означава, че естрогените остават на по-високи нива и това определя редица смущения. Менструалният цикъл може да се променя с няколко дни, без това да е повод за притеснения. Важно е да се отбележи, че за нарушение се говори в този случай, когато в продължение на няколко години цикълът не се променя, а изведнъж броят на неговите дни намалява или се увеличава. Ако установите подобна промяна, не изпадайте в паника. Не е задължително това да се дължи на проблеми в половата система. Щитовидната и надбъбречните жлези също влияят на менструалния цикъл.

Най-сериозното нарушение на менструалния цикъл е аменореята – пълната липса на цикъл в продължение на поне половин година. Ако промеждутъкът между цикъла е 35 дни, това е олигоменорeя. Други познати смущения са нередовен цикъл – дисменорея, твърде обилен – зенорагия, и твърде чест (на по-малко от 21 – 23 дни) – полименорея.

Особено неприятен момент, който мъчи всяка трета жена, е така нареченият предменструален синдром – форма на хормонален дисбаланс, съпроводен от напрежение, болки в гърдите.

Помощ от природата

При болки в гърдите

Lac caninum е специфичен хомеопатичен препарат с изключително добро действие при мастодиния (болки в гърдите около периода на овулацията, т.е. от средата на месечния цикъл до следващата менструация).

Приемат се по 5 гранули 15 дни преди очакваната менструация или когато се появят симптоми на ПМС (това може да е 3, 5, 7 дни преди месечния цикъл). Хомеопатичният препарат помага при болки, напрежение в гърдите, нервност, раздразнителност, безсъние, задръжка на вода и подуване до степен да се налага сваляне на пръстени, смяна на обувки и т.н.

Билки и хомеопатия

Хомеопатичното лекарство Pulsatilla е едно по-старо средство, използвано при аменорея. Обикновено прибавям към програмата Pulsatilla 9 CH, ако 3 – 4 месеца менструацията не се е появила с помощта на комбинация от билки, режим и хомеопатичния препарат фоликулин.

Естрогени под контрол

Хомеопатичните препарати дават възможност за балансиране на хормоналния статус, без да носят някакви рискове. Освен че осигуряват комфорт, те помагат за решаване на редица проблеми, като аменорея, безплодие и пр. Ниски потенции на Folliculinum – 5 CH, стимулират секрецията на естрогени. А високите потенции потискат синтеза на естрогени. Високите им нива причиняват мастопатии, свързани с кръвоизливи извън цикъла, образуване на миомни възли и пр. Високите потенции – 15 CH, помагат за преодоляване на тези състояния.

При липса на менструация препоръчвам 2 пъти дневно по 5 зрънца Folliculinum 9 CH, а при появата ѝ – по 10 зрънца на 8 и 13 ден, броено от началото на месечния цикъл. Folliculinum 9 CH има балансиращ ефект върху нивата на естрогените и в повечето случаи успяваме да регулираме цикъла и да оптимизираме естрогенните нива.

При някои те са толкова силни, че дори бельото причинява оплаквания. Към това са добавят и оплаквания като задръжка на течности и подуване до такава степен, че някои жени свалят пръстените си. Заедно с това идват повишена нервност, раздразнителност и нарушения на съня.

Обилните кръвоизливи, както и тези, които се явяват по средата между два цикъла, примерно 13 – 15 ден, също се дължат на бъркотия в хормоните.

Помагат естествените природни хормонорегулиращи средства.

Селен и йод

При проблеми с щитовидната жлеза особено полезен е допълнителният прием на селен и йод. Дозата селен е по 100 микрограма един – два пъти на ден. А за да си доставим йод, е важно да се консумира повече риба, морски дарове и водорасли.

Прополис

Пчелният клей е универсален и широкоспектърен имуномодулатор. Той подпомага и овулацията. Когато пием клеева тинктура, базалната температура естествено се повишава. Пият се по 20 – 30 капки в супена лъжица вода 30 минути преди хранене. Пчелният клей е добър помощник също при склонност към кисти на яйчниците.

Джоджен

Билката има хормонорегулиращ ефект. От нея се прави чай. Запарката се приготвя, като 10 г джоджен се слагат за 10 минути в 250 мл вряла вода. Чаят се прецежда и изпива на 2 порции.

Покълнали зърна

Всички покълнали зърна имат имуностимулиращ и хормонобалансиращ ефект. Но при дисфункции най-полезни са соевите кълнове.

Пчелно млечице (Gelee Royal)

Пчелното млечице нежно регулира половите хормони. Добре е да се пие и като профилактика. Ефективната доза е 500 мг дневно. 10 г натурално пчелно млечице се разпределят за 20 дни. Може да се взема директно, но по-удобно е да се смеси с мед – 200 г. Взема се около 1 равна чаена лъжичка всяка сутрин. За предпочитане е да е натурално. Ако обаче се използва лиофилизираната форма – примерно Apitonin 60 mg, се пие по една капсула 3 пъти дневно преди хранене.

Ленено семе

Освен всичко друго лененото семе има и хормонобалансиращ ефект. Ако е смляно на брашно, дневната доза е 5 – 10 г. Ако се приема варено, може и по-голямо количество.

Чай от червена детелина и хвощ

Маслото от нощна иглика (Оеnоtherа biennis) осигурява синтез на простагландини Е1, като доставя важна ненаситена мастна киселина – гама-линоленовата. От тези простагландини зависи нормалният хормонален статус, нормалното кръвообращение (затоплят се студените крайници, помага при стенокардия, болест на Рейно и пр.), балансира се психиката. За да има ефект, от маслото на нощна иглика се приемат 2 – 3 г дневно, т.е. 2 – 3 пъти по една – две капсули. Обикновено те съдържат по 0.5 или общо за деня се събира по един грам масло от нощна иглика.

Настойката от стръкове червена детелина подобрява функцията на женските полови хормони. Тя се използва при диетични режими за възстановяване функциите на организма след продължително лечение с антибиотици, кортикостероиди и други медикаменти. Настойката от билката коригира неприятните вегетативни реакции, придружени с прилив на топли вълни, повишаване на артериалното налягане в перименопаузата и климакса и симптомите на предменструалния синдром. Пият се по 20 капки 3 пъти дневно с 50 мл вода на гладно.

Може да приготвим и запарка. Две супени лъжици сушена билка се запарват в половин литър вряла вода и се оставят за 10 минути. Чаят се прецежда и се изпива на 3 – 4 порции през деня.

При обилна менструация се препоръчват билки с кръвоспиращ ефект. На първо място това е полският хвощ (Equisetum arvense). Той може да се комбинира с овчарска торбичка (Capsella bursa-pastoris) и водно пипериче (Polygonum hydropiper). Трите билки се вземат в равни количества, например по 50 г. Разбъркват се добре. Две супени лъжици се кипват 2 – 3 минути и чаят се запарва още 15 минути. Прецежда се. Пие се на 3 порции 30 минути преди хранене.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto