Новини

Екзема по шията издава алергия към лака

Интервю с доц. Жана Казанджиева, дерматолог-венеролог от Кожна клиника на Александровска болница

Козметични продукти съдържат добре известни алергени
Козметични продукти съдържат добре известни алергени
Доц. Казанджиева, защо списъкът причинители на контактни алергии всяка година набъбва, а челните позиции се сменят – миналата беше никелът, тази – консервант в мокрите кърпички? Кои са най-новите попълнения?

Така е, защото сме граждани на света. Влизаме в контакт с различни растения от цял свят чрез козметиката. Новите марки кремове и парфюми включват екзотични съставки. Към списъка с алергени се добави и така нареченият ши лак и някои филъри, които се използват в дерматологията за попълване на бръчките и за подмладяване. Има СПА процедури, които са с екзотични аромати и също може да причинят кожни елергии. Да не забравяме и техниката – например мобилните телефони, които допълнително вкарват в организма алергени.

Защо точно техниката и мобилните телефони докарват алергия?

Преди години дерматолози от цял свят коментираха алергия при дете на 7 години от мобилен телефон. Оказа се, че част от производителите включват никелови елементи в корпуса на телефоните. А е известно, че никелът е най-честият алерген в цял свят. И тези, които са чувствителни към никел, когато говорят дълго по телефон и 10-15 минути и го притискат към бузата или ухото, защото ръцете им са заети, получават обрив – червени петна по бузите и ушите.

Тази година на първо място в списъка с алергени казахте, че е метилизотиазолинонът - консервант, който се използва най-често в мокрите кърпички. Защо?

Той бе обявен от Американското дружество по контактна алергия като алерген на годината. Всяка година те избират един алерген, който има най-голямо увеличение на случаите спрямо предходната година. Защото никелът, който е най-разпространен, винаги би стоял на първо място. Та тази година е избран метилизотиазолинонът. Той е добър консервант, който измести парабените. Като всяко нещо обаче, което се употребява непрекъснато, той започва да сенсибилизира и да причинява все повече контактни дерматити.

Мокрите кърпички обаче са първото нещо, което се допира до бебешката кожа и продължаваме да мием ръцете на малчуганите с тях почти до ученическа възраст. Има ли риск?

Не ги препоръчвам, особено ако детето е с чувствителна кожа или е с атопичен дерматит. Детската кожна алергия е по-рядка и се явява само при много чувствителна или генетично увредена кожа – както е при деца с атопичен дерматит. Ако в семейството има хора с екземи, бронхиална астма, сенна хрема, а детето е русо и с бяла кожа, е по-разумно мокри кърпички въобще да не се ползват.

Споменахте като алерген и перувиянския балсам, който влиза в състава на много парфюми и козметика?

Перувианският балсам е един от типичните алергени. Не е нов – известен е от години и алергичният му потенциал е познат. Това на практика е смола и неправилно е наречена така. На времето обаче от Перу са товарени кораби със смола, която внасяли в Европа. И оттам идва и името му. Той има хубав аромат и се включва в различни парфюмни композиции. Смята се, че присъства и във формулата на кока-колата, на чили соса и в някои пикантни подправки, не само в козметиката. Затова и алергиите към него са чести.

Казахте, че прекомерната употреба е в основата на сенсибилизацията. Ако човек често сменя марката на крема, на козметиката или парфюма, намалява ли риска да се алергизира?

Не, защото никой не чете какво съдържа даден козметичен продукт. Това, че сменя марката крем, не значи, че не попада на един и същи консервант. Големите фирми използват много често едни и същи консерванти. Моят съвет е, ако имаме проблемна кожа, задължително да купуваме козметика от аптеката, а преди това да се консултираме задължително с дерматолог.

Защо модният ши лак за нокти се оказа, че също причинява кожни алергии?

Така нареченият ши или гел лак е алергенът на 2012 година. Причина са акрилатите, които влизат в състава му и те са добре известни алергени. Смята се, че ши лакът поради различния начин на нанасяне и заради това, че дълго стои на ръцете ни – 7-10 дни, може да алергизира. Акрилатите са над 20 вида. И най-често към тях се алергизират самите маникюристки, които работят с тях всеки ден. За тях рискът е най-висок. За алергия към лака за нокти трябва да мислим не когато получим екзема на ръцете, а когато получим екзема по шията, около клепачите – тези зони, които най-често докосваме с лакираните пръсти.

Автор(и): Веселина Георгиева
Източник:

Монитор

Снимка:

© Cookiecutter | Dreamstime.com

Реклама