Новини

Благотворителни очни прегледи по случай Коледа и Нова година

През м. декември 2013 г. фондация „Съпричастен кръст“ ще проведе безплатни профилактични прегледи на социално слаби пациенти над 60 години с катаракта

Единственото ефективно лечение при катаракта е навременна операция
Единственото ефективно лечение при катаракта е навременна операция

По случай Коледа и Нова година фондация „Съпричастен кръст“ ще проведе през м. декември 2013 г. безплатни благотворителни профилактични очни прегледи на социално слаби пациенти над 60 години с катаракта.

Прегледите ще се извършат на 06.12, 08.12, 13.12 и 15.12.2013 г. от 12:00 до 18:00 ч. в МЦ „Свети Йоан Рилски“, гр. Пловдив от доц. д-р Красимир Коев от Медицинския университет – София, специалист по очни болести и управител на фондация „Съпричастен кръст“. Прегледите се провеждат с предварително записване на час на телефон 032 670 100.

60 милиона души в световен мащаб са слепи вследствие на катаракта. Поради тази причина Фондация „Съпричастен кръст“ подема благотворителна инициатива за ранно диагностициране и превенция на болестта. Инициативата е част от проект на фондацията с цел въвеждане на регламентирани безплатни профилактични очни прегледи за населението на България над 60-годишна възраст. От създаването си през 2012 г. фондация „Съпричастен кръст“ е провела множество безплатни профилактични очни прегледи и продължава тази дейност през м. декември 2013 г. с насоченост към диагностициране и превенция на катарактата, чието популярно название е „вътрешно перде“, защото пречи на ясното виждане.

Катарактата е патологично състояние, при което настъпва помътняване на лещата, в резултат на което се получава нарушение на зрението. В началото се наблюдават проблеми при четене и шофиране, а с течение на времето се затруднява и разпознаването на лица и предмети. Обикновено се засяга зрението надалеч, като често пациентите се оплакват от повишена чувствителност към ярка светлина. Основното оплакване при това заболяване е постепенно намаляване на зрението.

Катарактата е състояние, което може да се дължи на разнообразни патологични процеси, но винаги изявата ѝ е сходна. Катарактата възниква обикновено след 50-годишна възраст, като след 65 години всеки човек има една или друга степен на увреждане на лещата. В световен мащаб тя е основна причина за слепота, особено сред възрастните хора. По последни данни хората, страдащи от т.нар. старческа катаракта, възлизат на 42% във възрастовия диапазон 52 – 64 години. При хора между 65 и 74 години процентът скача на 60, докато при всички 9 от 10 пациенти на възраст над 75 години със сигурност може да се открият симптомите на това заболяване.

Видове катаракта:

 1. Възрастова катаракта (старческа катаракта)
 2. Патологична катаракта
 3. Усложнена катаракта
 4. Травматична катаракта
 5. Вродена катаракта
 6. Вторична катаракта

Катарактата се характеризира с проявяването на следните симптоми:

 • размазано, неясно зрение;
 • заслепяване при силно слънце или от автомобилни светлини при шофиране през нощта;
 • отслабено цветно зрение;
 • нарастване на късогледството, придружено от честа нужда от смяна на очилата;
 • по-рядко – двойно виждане с едното око.

Единственото ефективно лечение е оперативното. Ако се е развила катаракта, е необходима хирургическа намеса. Сега не се препоръчва пердето да „узрее“ и тогава да се оперира. Препоръчва се операцията да се извърши, когато е в по-начален стадий и не са се появили усложнения.

Има два вида операции за катаракта:

 1. Факоемулсификация. Прави се малък разрез на роговицата. Вмъква се малка сонда в окото, която излъчва ултразвукови вълни, които омекотяват и разбиват лещата, за да може тя да се отстрани чрез изсмукване.
 2. Екстракапсуларна екстракция. Прави се разрез на роговицата. Помътнялото ядро на лещата се премахва цяло, а кортикалните части се изсмукват.

След отстраняване на лещата, често тя се заменя с изкуствена леща (вътреочна леща), която става постоянна част от окото.

За въпроси и допълнителна информация можете да се обръщате към:

доц. д-р Красимир Коев, д.м., управител на фондация „Съпричастен кръст“

Blogger

Facebook

Фондация „Съпричастен кръст“

Медицински център със сектор за очна хирургия „Свети Йоан Рилски“

Визитка

доц. д-р Красимир Коев, д.м.Доц. д-р Красимир Коев, д.м. е специалист по очни болести от Медицинския университет – София.

Завършил е докторантура в медицинския университет „Рене Декарт“ към Сорбоната и Националната очна болница на Франция „Кенз-Вен“.

Автор е на 115 публикации в областта на офталмологията. Водещ автор е на патентован апарат за нискоинтензивна лазерна терапия в офталмологията, съвместно с проф. Лъчезар Аврамов, д.м.н. За първи път прилага телемедицината в България, и по-специално за туморни заболявания на окото.

Член е на:

 • Асоциацията на докторите на науките на Франция
 • Световната асоциация по катаракта и рефрактивна хирургия
 • Активен член на Нюйоркската академия на науките
 • Европейското глаукомно сосиете
 • Дружеството по рефрактивна хирургия на Американската академия по офталмология
 • Евроретина
 • Френското сосиете по очни болести

Фондация „Съпричастен кръст“ е създадена през м. май 2012 г. с управител доц. д-р Красимир Коев. Същата има за цел развиване на следните дейности:

 • Разработване, изпълнение и/или финансиране на програми и специализирани проекти за развитие на културно, здравно, социално и академично сътрудничество
 • Очертаване приоритетните обществени, здравни, културни, социални и други нужди и активно участие в осъществяването на проекти, програми и други дейности, насочени към подобряване на тези нужди
 • Организиране проучването на проблемите, свързани с развитието на здравеопазването
Източник:

Хапче

Снимка:

© Skypixel | Dreamstime.com

Не пропускайте

Коментари