Новини

Безплатни профилактични очни прегледи по случай 24 май

По случай 24 май фондация „Съпричастен кръст“ ще проведе благотворително безплатни профилактични очни прегледи за социално слаби пациенти над 60-годишна възраст

Катарактата може да доведе до пълна слепота
Катарактата може да доведе до пълна слепота

Създадена през м. май 2012 г., фондация „Съпричастен кръст“ организира целогодишно регулярни благотворителни прегледи за ранно диагностициране и превенция на катаракта и други очни заболявания.

Инициативата е част от проект на фондацията с цел въвеждане на регламентирани безплатни профилактични очни прегледи за населението на България над 60-годишна възраст. Прегледите ще се извършат на 01.06.2014 г. и на 06.06.2014 г. от 12:00 до 18:00 ч. в МЦ „Свети Йоан Рилски“, гр. Пловдив, ул. Чорлу № 4, от доц. д-р Красимир Коев, специалист по очни болести от Медицинския университет – София и управител на фондация „Съпричастен кръст“. Прегледите ще се проведат след предварително записване на час на телефон 032 670 100.

Според статистика на Световната здравна организация (СЗО) световното население застарява и се увеличава слепотата, причинена от хронични заболявания. В световен мащаб над 39 милиона души са слепи, а 246 000 000 имат умерено до тежко увреждане на зрението. Всяка година ослепяват над седем милиона души, като до 80% от случаите на слепота, резултат от лечими очни заболявания, могат да бъдат избегнати. Основна цел на СЗО е премахване на лечимата слепота до 2020 г.

Катарактата, наричана популярно „вътрешно перде“, защото пречи на ясното виждане, е на първо място сред причините за предотвратима слепота. Проучвания показват, че от катаракта страдат 60% от населението между 65 и 74 години и 80% от хората над 75 години. Единственото ефективно лечение е оперативното. Не е правилно да се чака „пердето да узрее напълно“, т. е. пациентът да различава само светлина – това затруднява съвременните хирургични техники.

Досега фондация „Съпричастен кръст“ е извършила многократно безплатни профилактични очни прегледи на социално слаби пациенти с различни заболявания, в това число старческа катаракта. При много от пациентите е установен напреднал стадий на болестта. На част от тях своевременно е направена операция и е поставена вътреочна леща. Някои от пациентите с много напреднал стадий на катаракта са имали усложнения от заболяването. Затова е необходимо катарактата да бъде оперирана в по-начален стадий.

Катарактата представлява помътняване на лещата на окото, което води до постепенно намаляване на зрението до пълна слепота.

Катарактата може да бъде вродена или придобита. Придобитата от своя страна бива старческа (в напреднала възраст), усложнена (в резултат от други заболявания на окото, като глаукома, иридоциклит, отлепване на ретината и др.), патологична (от общи заболявания, като диабет, миотония и др.), травматична, лъчева (радиационна, електрическа, топлинна).

Старческата катаракта е най-често срещаната. Тя се появява при хора над 60-годишна възраст, но не е изключено да се развие и по-рано. Старческата катаракта се разделя на два основни вида:

  • Кортикална (периферна) – центърът на лещата остава прозрачен, но се наблюдават мътнини по периферията. В началото на заболяването зрението е запазено или е съвсем леко нарушено. С течение на времето периферните мътнини обхващат и центъра, което намалява зрението. Когато лещата помътнее напълно, тя придобива равномерен мътносив цвят. Зрението вече е загубено, човек може да различава само светлина.
  • Нуклеарна (ядрена) – първоначално помътняването обхваща центъра на лещата. Развива се много по-бавно от кортикалната, но за сметка на това централното зрение се нарушава рано. Често се наблюдава развитие на късогледство, което е причинено от засилената пречупвателна сила на лещата. Болните се оплакват от постепенно намаляване на зрението на едното око, а в редки случаи – и на двете очи. Зрението е замъглено, получава се заслепяване при ярка светлина, изменя се цветовото усещане.

Оперативната интервенция, по време на която лещата се заменя с изкуствена, е една от най-сигурните медицински процедури. Операцията не е тежка и почти винаги е успешна.

За въпроси и допълнителна информация можете да се обръщате към:

доц. д-р Красимир Коев, д.м., управител на фондация „Съпричастен кръст“

Blogger

Facebook

Фондация „Съпричастен кръст“

Медицински център със сектор за очна хирургия „Свети Йоан Рилски“

Визитка

доц. д-р Красимир Коев, д.м.Доц. д-р Красимир Коев, д.м. е специалист по очни болести от Медицинския университет – София.

Завършил е докторантура в медицинския университет „Рене Декарт“ към Сорбоната и Националната очна болница на Франция „Кенз-Вен“.

Автор е на 130 публикации в областта на офталмологията. Водещ автор е на патентован апарат за нискоинтензивна лазерна терапия в офталмологията, съвместно с проф. Лъчезар Аврамов, д.м.н. За първи път в България прилага телемедицината, и по-специално за туморни заболявания на окото.

Член е на:

  • Асоциацията на докторите на науките на Франция
  • Световната асоциация по катаракта и рефрактивна хирургия
  • Активен член на Нюйоркската академия на науките
  • Европейското глаукомно сосиете
  • Дружеството по рефрактивна хирургия на Американската академия по офталмология
  • Евроретина
  • Френското сосиете по очни болести
Източник:

Хапче

Снимка:

© Daniel Rajszczak | Dreamstime.com

Не пропускайте

Коментари