Новини

Алергията под лупа

Химията в храните и в околната среда увеличава риска

Алергени
Появяват се и нови алергени

Заблуда първа. За всичко е виновна лошата наследственост

Всъщност това не е точно така. Естествено и наследственото предразположение е едно от определящите обстоятелства.

Не трябва обаче да се подценяват останалите фактори. Неслучайно наричат алергията болест на цивилизацията. „Наторявайки“ храната с консерванти, изобретявайки нови химически вещества (трайни оцветители, подобрители, които подсилват вкуса, консерванти и т.н.) човечеството само си създава среда, в която не може да се живее. Според медицински наблюдения и статистики от последните години хората с по-висок жизнен стандарт страдат по-често от алергични заболявания. Алерголозите са на мнение, че урбанизацията и новите материали в бита повишават риска от алергии. Появяват се и нови алергени. Във Великобритания например 40% от децата вече страдат от някакъв вид алергия, а една трета от всички британци не могат да посещават ресторанти или да ползват парфюми, съвременни почистващи препарати, не могат да притежават домашни животни. Ако преди алергичните са се броили на пръсти, сега процентът им достига 25 – 30 и прогнозите са до 2050 г. цифрата да стигне 100%.

Помощ от природата

Две лъжички пектин на гладно

Пролетта е подходящо време за очистителни курсове с пектин.

Една – две чаени лъжички пектин се сипват в 300 – 400 мл вода и се разбиват добре с пасатор. Получава се гъста като дюлев компот течност. Най-добре е от него да се пие сутрин на гладно.

Чай от глухарче преди храна

Тази билка активира дейността на бъбреците и на черния дроб. Добре е в началото на пролетта в продължение на един месец да се пие чай от глухарче. Коренът е с по-силен ефект. Две супени лъжици корени глухарче се варят 5 – 10 минути в половин литър вода. После чаят се прецежда и изпива на 3 – 4 порции през деня на гладно или 30 минути преди хранене.

Със стръкове глухарче пък се приготвя запарка. Две супени лъжици нарязани стръкове глухарче се запарват 10 – 15 минути в половин литър вода. После чаят се прецежда и изпива на 3 – 4 порции през деня. Добре е да е на гладно или 30 минути преди хранене.

Комбинация от 4 билки с мощен ефект

Смесват се в равни части корени коприва, корени глухарче, змийско мляко, корен кисел трън. Билките се разбъркват добре. Две супени лъжици корени глухарче се кипват 2 – 3 минути в половин литър вода и се запарват още 15 – 20 минути, като съдът се оставя върху загасен котлон. После чаят се прецежда и се изпива на 3 – 4 порции през деня на гладно или 30 минути преди хранене.

Този чай освен при алергии помага при подагра, склонност към образуване на песъчинки в бъбреците, кожни обриви, артрит и други.

Заблуда втора. Не е възможно да не почувствате, че сте алергичен

Всъщност модерните алергии се крият под различни маски – хронична умора, главоболие, болки в ставите и т.н. Практически не може да се прогнозират истинските причинители. Изследователите са приготвили списък от над 20 000 причинители – домашен, библиотечен прах, акари, хлебарки, животински косми, месо, подправки, плодове и т.н. Има обаче и алергия към топло, студено, слънце… Алергия към какво ли не. И се поставят различни диагнози – атопична астма, атопичен дерматит... С други думи заболявания с неизвестен причинител.

Заблуда трета. Алергията е имунен срив

Всъщност механизмът на възникване на алергиите не е изучен докрай. Така например поленовата алергия се приема за защитна реакция на организма, предпазваща го от проникване на големи количества алергени белтъци, съдържащи се в поленовите зрънца. Ако те нахлуят в кръвта, се образуват клетки килъри и специфични антитела. Колкото по-висока е концентрацията на цветен прашец, толкова по-остра е реакцията и е по-трудно поносима за чувствителните към полените. Накратко става дума за променена реактивност, за която и сами допринасяме, вкарвайки в употреба все повече химия в бита и храненето си.

И още нещо. Може да се направи аналогия между алергията и възпалението

Петте характерни черти на възпалението са: rubor (зачервяване), calor (топлина), dolor (болка), tumor (оток), functio laesa (нарушена функция). В една много прегледна схема д-р Пол Колич показва, че тези явления започват от интоксикация, т.е. от насищането на организма с вредни вещества, които водят до промяна на реактивността му. И така, ако искаме да не страдаме от слънцето, цъфтежите, домашния прах, храните и какво ли още не, е важно да очистим тялото си.

На пълнолуние чистим отровите

Прочистването на организма дава най-добър ефект, когато се направи в продължение на три дни и се започне два дни преди пълнолуние.

Със сокове

Сутрин на гладно се изпиват 10 – 15 г английска сол с 50 – 70 г вода. Половин час по-късно започва пиенето на сок от 2 – 3 лимона, 4 – 6 грейпфрута и до 2 л сок от портокали, разреден с 1.5 – 2 л минерална вода. Друга храна не се приема, привечер при глад се разрешава малко плод – 1 – 2 ябълки, 1 портокал... Процедурата се повтаря 3 поредни дни, на 4-ия ден – захранване. Най- добре е да се прави на пълнолуние. Вместо сок от цитрусови плодове може да се използва ябълков сок – 1.5 – 2 л.

На плодове

През лятото пречистване може да се направи с 1 – 2 кг диня и два литра билков кръвоочистителен чай на ден.

Наближава времето на черешите. По пълнолуние храната може да се ограничи до 1 – 2 кг череши или 1 – 2 кг ягоди и отново два литра билков кръвоочистителен чай.

С масло

Това е известната детоксикация по Ги (Ghee). Маслото може да се купи от арабски или в диетичните магазини. Три дни поред сутрин на гладно се взема топло, претопено краве масло (кипва се, отделената на повърхността пяна се обира и изхвърля). 1 ден – 30 г или две супени лъжици, 2 ден – 60 г или 4 супени лъжици, 3 ден – 90 г или 6 супени лъжици. 30 – 40 минути след като се изпие маслото, започва да се пие топла (около 70°) преварена или минерална вода или чай – до 2 литра дневно.

Обяд и вечеря за всеки от 3-те дни: една кафена чашка ориз, сварен в 1 литър вода (без сол и мазнина, могат да се добавят копър, магданоз). При дискомфорт (гадене, главоболие, отпадналост...) може да се взема мед с лимонов сок и минерална вода или пектин. При силен дискомфорт детоксикацията се прекратява. Повтаря се на следващото пълнолуние.

На 4-ия ден сутринта на гладно се вземат 1 – 2 супени лъжици рициново масло и след това се изпиват 2 чаши чай. След 1 – 2 часа могат да се консумират плодове. А на обяд и вечеря се включва леко зеленчуково меню.

Алергии сестри

Ваксина учи имунната система да реагира спокойно

След края на поленовия сезон се прави изследване на чувствителността. Кожните проби доказват към кои полени е чувствителен човек. След това може да започне имунотерапия с така наречените алергенни ваксини. Те са нещо като хомеопатично лечение – лекуват подобното с подобно в по-ниска доза към висока. За разлика от хомеопатията обаче ние установяваме каква е причината и изготвяме точно този алерген, докато хомеопатите дават куп алергени, които са в много ниски концентрации. Лечението продължава 2 – 3 години, разказва д-р Стаевска.

Целта на лечението е да успокои имунната система и да я „научи“ да не реагира на полена като на враг. Така тя постепенно „свиква“ с него. И когато дойде поленовият сезон, вече не се „изненадва“ от срещата и не реагира така войнствено и бурно.

С майското слънце и рекордно високите температури въздухът се изпълни с цветен прашец на брези – най-агресивният алерген за европейците. Статистиката отчита, че именно той причинява страдания на над 30 милиона души. На нашата географска ширина брезовият алерген разболява едва една трета от всички чувствителни към полени. Проблемът е, че той често се съчетава опасно с различни храни – най-често консумираните пресни плодове, зеленчуци и ядки, без човек да подозира това. Алергиите сестри са известни в медицината като кръстосани алергии.

„За България номер едно са тревните полени. Именно към тях има най-много чувствителни. И затова през май – юни пациентите са най-много. Полените им разболяват 15 – 20 процента от българите“, обясни д-р Мария Стаевска, специалист от Клиниката по алергия и астма към Александровска болница.

Обикновено когато тревата израсне над 10 – 15 сантиметра, започва да цъфти. И макар че не се забелязват, защото нямат ярки цветове, всички диворастящи видове отделят полени. Трева, райграс, ливадна тимотейка, ежова главица залесяват паркове, градинки и околоблокови пространства. Дори и в бетонните градове тревите са навсякъде около нас. Затова ако не се косят редовно, продукцията им е обилна.

В тези месеци цъфтят всички диворастящи видове. Повечето се опрашват чрез вятъра, който пренася мъжката полова клетка до женската. За да увеличи шансовете това да се случи, природата е създала хитър механизъм – тревите отделят огромен брой поленови зърна. И колкото по-продължително пече слънцето, а времето е сухо и не падат валежи, толкова „продукцията“ на полени става по-обилна. Заедно с възпроизводството на видовете обаче се увеличава и рискът полените да попадат в носа, очите, да полепват по лигавицата, причинявайки характерните оплаквания на сенна хрема, алергичен конюнктивит и астма.

От началото на пролетта чувствителните получават пристъпни кихавици, водниста хрема, носът сърби и се запушва. Очите се зачервяват, сърбят и сълзят. Сърбежът е силен и особено неприятен, защото се усеща дълбоко в дъното на гърлото, чак към ухото. Гъделичка, мравучка и сърби силно и няма как да се почешеш.

През последните 20 години алергиите се увеличават в геометрична прогресия. Днес 80 милиона европейци имат някаква форма на алергия. До 2015 г. всеки втори европеец ще е с алергия, сочат прогнозите. От нея страдат и 30 процента от българите. Над един милион и 500 хиляди са със сенна хрема, а броят на астматиците за последните 20 години е скочил 3 пъти и е над 500 хиляди. Расте и броят на чувствителните към повече от един фактор на околната среда и те отварят нова страница на така наречените модерни полиалергии.

„Тревните алергии са неприятни. Брезовият обаче е по-опасен, защото дава кръстосана реакция с някои плодове и зеленчуци. Той има една съставка, известна като профилини. Тя присъства и в много плодове. И хора, които страдат от брезова алергия, ако хапнат ябълка, череша, морков, фъстъци, лешници, получават така наречения орален алергичен синдром. Той се изразява в сърбеж в устата, подуване на устните. Това е резултат от кръстосана реакция. Проблемът е, че повечето хора и не подозират това. Имах такъв случай. Възрастен пациент, който 2 пъти влиза по спешност в УНГ клиника с оток на устните, езика и на ларингса, който застрашава живота му. Дойде за тест в нашата клиника. Никой не допускаше, че има сенна хрема, защото в момента беше напълно здрав. Когато го разпитах внимателно, се оказа, че като по-млад той наистина е страдал от сенна хрема, която получавал в ранна пролет. Веднага се усъмних, че може да е чувствителен към бреза. И като направих пробите, се оказа, че наистина е така. С възрастта тези симптоми са отшумели, но кръстосаната алергия се е запазила. Оказа се, че преди да получи пристъпа, той е ял салата от моркови с ряпа и е пил ракийка. Разширявайки кръвоносните съдове в устата, алкохолът улеснява усвояването. И вместо да получи лек оток, човекът получава сериозна реакция и анафиличен шок, който може да е фатален“, разказва д-р Стаевска.

Орехи, праскови, вишни, киви, сливи, круши или картофи също могат да предизвикат такива симптоми. Който е алергичен към див пелин, може да има проблеми, ако яде целина, моркови, чушки, домати, картофи или мента. Алергичните към полени на треви или зърнени растения пък често не понасят домати, както и соя или фъстъци. Получават се кръстосани алергични реакции между белтъците на поленовото зърно и на зеленчуците и плодовете.

Това обаче се случва само когато са сурови. Минат ли през кулинарна обработка, те не са опасни. Нещо повече – симптомите преминават, щом преглътнем храната. Алергенът е неустойчив. Когато от устата храната премине към стомаха, тя се разгражда, обяснява д-р Стаевска.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto