Новини

Три дни на цитруси преди сезона на алергиите

Цветният прашец става все по-агресивен заради мръсотията

Сок от прясно изцедени цитрусови плодове
Има два основни варианта за детоксикация – с английска сол и прясно изцедени сокове или с пречистено масло и оризова супа

До 2015 г. всеки втори европеец ще е с някаква алергия, а жертвите ѝ ще са хора с по-висок жизнен стандарт. Поне така отчита медицинската статистика. Урбанизацията и навлизането на нови материали в бита увеличават риска, особено сред подрастващите.

Във Великобритания например 40 на сто от децата вече страдат от някакъв вид алергия. Най-популярна е поленовата, или така наречената сенна хрема. Името идва от думата „сено“, защото най-силен алерген е цветният прашец на полските треви и храсти. Частиците на прашеца – полените, са с изключително малки размери, измерват се с микрони. За сметка на това едно-единствено растение произвежда милиони зрънца, които вятърът разнася на десетки километри разстояние. Но дърветата и тревите цъфтят по един и същ начин още отпреди появата ни на тази земя. Защо тогава поленовата алергия се разпространява със скоростта на цунами през последните десетилетия?

Оказва се, че замърсяването на въздуха прави цветния прашец по-агресивен. В Япония първи направиха проучвания, които потвърдиха, че в градовете има повече страдащи от сенна хрема. Последваха изследвания в редица европейски страни със същия резултат. Обяснението е в коктейла автомобилни газове и други замърсители на въздуха. Олово, кадмий, сяра, азотни окиси се натрупват върху поленовите частици и предизвикват освобождаването на повече алергизиращи вещества.

Помощ от природата

Прополисът засилва имунитета

30 г прополис (пчелен клей) се разтваря в 100 мл 90 – 95% етилов спирт, след като предварително сме го нарязали или натрошили на ситно. От разтвора се пият по 20 – 25 капки в супена лъжица вода или друга течност три пъти дневно.

Две седмици без житни и млечни храни

За профилактика на алергиите диетата без житни и млечни храни оказва безценна помощ. От менюто в продължение на 2 – 4 седмици изключваме всички житни и млечни храни – прясно и кисело мляко, извара, сирене, кашкавал. Хлябът се заменя с ориз, оризови спагети, картофи, качамак, елда. Не се приемат още ръж, пшеница, ечемик, овесени ядки. Образец на този стил на хранене е китайската кухня. След първото дву- – четириседмично провеждане, ако пристъпите на алергия се активират, може да се правят и по-кратки курсове от по 3 – 5 дни.

Чай с 4 билки

Смесват се в равни части, например по 50 г корени от коприва, натрошени шипки, къпинови листа, петопръстник. Три супени лъжици от сместа се запарват 15 минути в един литър вряла вода. Пие се като вода. Ако се добави пета билка – плод бъзак, ефектът е още по-добър.

При запушен нос

От месец март до края на цъфтежите през юли е добре да се пият по 5 зрънца Pollens 15 CH сутрин и 5 зрънца Poumon histamin 15 CH вечер.

Най-простото и достъпно средство за облекчаване на алергичната хрема е физиологичният разтвор – 0.9% NaCl, който се продава във всички аптеки. Другият вариант е да ги приготвим сами – в чаша обикновена чешмяна вода разтваряме 1 равна чаена лъжичка морска сол. От този разтвор през половин час се слагат по 3 – 4 капки във всяка ноздра.

Вазелин с невен успокоява лигавицата

Носната лигавица отбъбва и отпушва носа с хомеопатичен вазелин Homeoplasmine с невен, фитолака и бриония. Той помага и при водниста хрема. При деца над 3 години може да се слага 2 пъти дневно. Хомеопатичен шпрей Euphorbium spray е подходящ дори за новородени. 1 – 2 впръсквания няколко пъти дневно отпушват носа.

И така започва кошмарно време за мнозина – сълзящи очи, хрема като вода, запушен нос, серийно кихане. Колко кошмарно може да бъде това илюстрира фактът, че на 18 юни 1815 г. Наполеон губи битката при Ватерло, защото пристъп от сенна храма му попречил да съобразява бързо и замъглил мисълта му. Как ще се чувстват студенти, ученици в период на тежки и отговорни изпити?

И те, и всички алергични могат да си спестят това, и то без лекарства. Опорните точки са 5. Като начало е добре да изчистим организма с детоксикираща програма с цитруси или масло. Прави се по схема, като най-подходящите за това дни са тези по пълнолуние. За април и май те са 4-и, 5-и и 6-и. Има два основни варианта за детоксикация – с английска сол и прясно изцедени сокове или с пречистено масло и оризова супа.

Добре е за известно време да оставим организма да почива и менюто ни да не включва житни и млечни храни. На помощ идва чай с комбинация от 4 билки, както и редовни „порции“ от клеева тинктура за имунната система.

Минерали срещу сенната хрема

Пристъпно кихане, носът е запушен или сълзи като развалено кранче на чешма. Очите сърбят. Това са част от най-неприятните признаци на сенната хрема, която започва със сезона на цъфтеж на дървета, треви и бурени. Обилното отделяне на слуз е защитна реакция на лигавицата, свързана с дейността на муцините. За тях в организма отговаря минералната сол натриев хлорид. Оказва се, че добре познатата ни готварска сол може да бъде оръжие срещу сенната хрема. Но трябва да бъде приемана леко разредена под формата на шуслерова сол № 8. Профилактично – по 3 таблетки на ден, при остри симптоми – на 30 минути по таблетка до подобрение на състоянието.

Натриевият хлорид естествено регулира баланса на течностите и отделянето на секрети. В терапията трябва да се включи и препаратът ринитал. Той е хомеопатична комбинация от галфимия, кардиоспермум и луфа. Тези три растения се справят със сенната хрема напълно безопасно. Добре е да се приемат профилактично месец преди очаквания пик на полените (3 пъти по 1 таблетка на ден), както и за лечение (на всеки час по 1 таблетка до 12 пъти на ден). За актуалния поленов календар можете да се информирате на сайта alergii.bg.

Чистим отровите със сок или масло

Има два основни начина да изчистим отровите и натрупаните от обмяната на веществата шлаки – с английска сол и прясно изцедени сокове или с пречистено масло и оризова супа.

Сутрин на гладно се изпиват 10 – 15 г английска сол, добре разтворени в 50 – 70 г вода (не повече, за да не предизвика разстройство). Половин час по-късно започва пиенето на сок. Приготвяме го от 2 – 3 лимона, 4 – 6 грейпфрута и до 2 литра допълваме със сок от портокали, разреден с 1.5 – 2 л минерална вода. Друга храна не се приема. Ако човек огладнее, привечер може да хапне малко плод – 1 – 2 ябълки или 1 портокал. Процедурата се повтаря 3 поредни дни, на 4-ия се захранваме. Прочистването е най-добре да се прави на пълнолуние. А ако организмът не понася цитруси, отлична работа върши и 1.5 – 2 литра ябълков сок.

Хора, които пият тежки лекарства като антикоагуланти, статини (медикаменти за понижаване нивата на холестерола), хапчета, регулиращи сърдечния ритъм, да правят детоксикацията без сок от грейпфрути. Вместо грейпфрут се слага портокалов, ябълков или сок от мандарини.

Друг подходящ вариант е детоксикацията Ги – три дни поред сутрин на гладно се взема топло претопено краве масло (кипва се, отделената на повърхността пяна се обира и се изхвърля). Първия ден – 30 г или 2 супени лъжици, втория ден – 60 г или 4 супени лъжици, третия ден – 90 г или 6 супени лъжици. 30 – 40 минути след маслото започва да се пие топла (около 70°) преварена или минерална вода или чай. За деня трябва да стигнем до 2 литра. За обяд и вечеря в трите дни се яде по 1 кафена чашка ориз, сварен в 1 л вода (без сол и мазнина, могат да се добавят копър, магданоз). При гадене, главоболие, отпадналост може да се вземе мед с лимонов сок и минерална вода или пектин. При силен дискомфорт програмата се прекратява. Повтаря се на следващото пълнолуние. На четвъртия ден сутринта на гладно се пият 1 – 2 супени лъжици рициново масло, а след това и 2 чаши чай. След 1 – 2 часа могат да се консумират плодове. За обяд и вечеря се приготвя леко зеленчуково меню.

Алергологът и токсиколог проф. Никола Александров: Киселото мляко и розовото масло пазят от алергии

- Проф. Александров, настъпва сезонът на пролетните алергии. Възможно ли е човек да се предпази от тях?

- Не е възможно да се пази, защото би трябвало да спре да диша. Проблемите на хората с алергия към полените започват с цъфтежа на дърветата и тревите. Състоянието им се обостря през май и юни, когато цъфтежът е най-интензивен и поемат прашеца с вдишванията на въздуха.

- Това може ли да доведе до тежки състояния?

- Не, но са твърде неприятни – запушване на носа, отделяне на воднисти секрети, суха кашлица и затруднено дишане – все неща, които нарушават нормалния ритъм на живот.

- Възможно ли е да бъдат надхитрени алергиите, да бъдат понасяни по-леко?

- Възможно е. Важно е да се знае, че продължителното приемане на антиалергични лекарства не оказва съществен ефект, но дава странични реакции. Голяма част от тях увреждат психиката и нервната система. От тях човек се чувства отпуснат, концентрацията намалява, а също така и оценката за разстояние. Затова не бива да се шофира и работи с опасни машини, докато се приемат. През последните 10 – 15 години все повече се набляга на приемането на природни продукти, които могат да се вземат продължително време, непрекъснато, без опасност от неблагоприятни ефекти. Именно с тях алергията може да бъде надхитрена и проявата ѝ да бъде намалена в поносими граници, дори в някои случаи да изчезне или да не се прояви въобще. Такъв ефект например има нашето българско розово масло. Малцина знаят, че продукти, в които то се съдържа в минимални количества, имат силно изразен антиалергичен ефект. Един от тях е лактератът – пробиотик с розово масло. Те не предизвикват странични ефекти, тъй като човешкият организъм е свикнал с тях от хиляди години.

- В чужбина, във Франция например, алерголозите предписват почивки на определени места за седмица – две като превенция срещу алергиите. В България има ли места, където човек може да се спаси от тях?

- Климатът в района на Сандански е най-подходящ за алергично болни, но човек не може да си смени местоживеенето заради едно заболяване. Почивката там обаче определено облекчава страданието и прави понасянето му по-леко. Ако обаче болният живее в София, спасение за него няма. Въздухът в столицата ни е най-замърсеният не само в страната, но и в Европа. По-страшна от полените обаче е домашната прах. Една от причините за големия брой алергични българи е традицията ни да постиламе килими и мокети. Независимо че доста хора у нас страдат от това заболяване, не му обръщат внимание, самолекуват се с каквито хапчета им дадат в аптеката и дори не си правят изследвания, за да знаят към кой продукт или причинител е алергичен организмът им и да се съобразяват с това свое състояние.

- Едни лекари казват, че изследванията се правят при проявена алергия, а други твърдят точно обратното – когато организмът е спокоен. Кога всъщност трябва да се изследва човек?

- Зависи от метода на изследването. Съществува модерна апаратура, с която се правят кръвни тестове за алергии. Такива апарати, макар и малко, вече има и в България. Изследването с тях обаче не се поема от Националната здравноосигурителна каса, въпреки че те за момента са най-точните, и се налага пациентите да си ги плащат. Повечето болни се въздържат заради цената, а тя е 60 – 70 лв. Изследването с надраскване на кожата е остаряло като методика, в Европа малко го практикуват, а е и опасно в раната да се сипват вещества, за да се предизвика алергична реакция и да се установи точната причина. Оказва се, че напоследък храни, които се считаха за неутрални и се препоръчваха именно за болни, сега предизвикват изключително тежки алергии.

На вашето внимание

Автор(и): д-р Атанас Михайлов, Веселина Мончева, Веса Георгиева (Минерали срещу сенната хрема), Силвия Николова (Киселото мляко и розовото масло пазят от алергии)
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto