Билки и билкови сборове

Вратига – Tanacetum vulgare L.

Семейство

Сложноцветни – Asteraceae (Compositae)

Описание

Многогодишно тревисто растение с хоризонтално коренище. Стъблата са многобройни, 50 – 150 см високи, набраздени, на върха разклонени. Листата са последователни, в очертание елипсовидни, пересто нарязани, 7 – 20 см дълги; долните с дръжки, средните и горните приседнали. Цветните кошнички са 7 – 12 мм в диаметър, събрани в гъсти щитовидни съцветия по връхните разклонения на стъблото. Обвивните листчета на кошничката са голи, по края ципести. Всички цветове са тръбести, оранжево-жълти. Плодовете са продълговати, към основата клиновидно стеснени, без хвърчилка. Цъфти от юни до септември.

Разпространение

Разпространено е по тревисти места, из храсталаци, по скалисти склонове и горски поляни, край реки, жп линии, пътища и огради в цялата страна.

Употребяема част

Използват се цветните кошнички (Flores Tanaceti) или връхните стъблени части заедно с цветовете и листата (Herba Tanaceti), отрязани на около 20 см от върха на стъблото по време на цъфтеж.

Действие

Билката се използва като противоглистно средство поради съдържанието на туйон. Тя има и антисептично и спазмолитично действие.

Приложение

Използва се освен като противоглистно средство и при възпаление на пикочните пътища, камъни в бъбреците, главоболие, нервност, жълтеница и др. ПротивоглистноТо действие на билката се засилва при комбинирането ѝ с цвят от пелин и лайка.

Начин на употреба

2 – 3 г от билката или 8 г от сместа, получена от равни количества стръкове от вратига, изсушен цвят от пелин и пресен цвят от лайка, се вари с 400 см3 вода в продължение иа 10 – 15 мин. След изстиване се прецежда и се използва за клизми.

Растението е отровно. Отварата не трябва да се пие. Туйонът, който се съдържа в надземната част, дразни силно лигавицата на бронхите. След краткотрайна възбуда на централната нервна система оказва силно потискащо действие с парализа на дишането и сърдечната дейност.

Билката не трябва да се прилага за самолечение.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари