Билки и билкови сборове

Царевица – Zea mays L.

Семейство

Житни – Poaceae (Gramineae)

Описание

Едногодишно културно растение с право, неразклонено, до 3 – 4 м високо стъбло. Листата са линейни, с успоредно жилкуване. Цветовете са еднополови; мъжките са събрани във връхни метличести съцветия, а женските – в кочани, разположени по стъблото. Цъфти през лятото.

Употребяема част

За лечебни цели се използват дългите нишковидни близалца на женските цветове (Stigmata Maydis) – т.нар. царевична коса или свила.

Действие

Диуретично, кръвоспиращо, жлъчегонно, успокояващо.

Приложение

Царевичната коса се употребява като кръвоспиращо средство. Действието се свързва със съдържащите се в нея вещества, подобни на витамин К. Много често билката се използва и като пикочогонно средство, при камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур, при хронично възпаление на бъбреците и при отоци. Намира приложение и при застой на жлъчка, и при други чернодробни и жлъчни заболявания. Предписва се при диабет и като потискащо апетита средство за отслабване. Много често се прилага като успокояващо средство.

Начин на употреба

Прилага се запарка от 10 г билка с 1/2 л вряща вода, която се изпива за 1 или 2 дни.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Терапевтична класификация на билките

Коментари