Билки и билкови сборове

Трицветна теменуга – Viola tricolor L.

Семейство

Теменугови – Violaceae

Описание

Едногодишно или двегодишно тревисто растение с 10 – 40 см високо стъбло. Листата са тъпо назъбени. Долните са широко яйцевидни до яйцевидно ланцетни, изведнъж стеснени в дръжка, до два пъти по-дълга от петурата; средните са елипсовидни до ланцетни, в основата клиновидно стеснени, с много къса дръжка до почти приседнали. Цветовете са единични, 2 – 3 см дълги, зигоморфни, разположени в пазвите на горните и средните листа, с 3 – 12 см дълга дръжка. Чашката и венчето са петлистни. Горните венчелистчета са тъмновиолетови, широко обратно яйцевидни, страничните са по-светловиолетови, извити встрани, долното е почти триъгълно, на върха врязано, с 15 – 20 мм дълга шпора, бледовиолетово, рядко жълто или бяло, с 5 – 7 по-тъмни жилки, в основата оранжево. Цъфти от май до септември.

Разпространение

Расте по тревисти места, из ливади и пасища, в храсталаци и като плевел в обработваеми площи до 1800 м надморска височина.

Употребяема част

Използва се надземната част (Herba Violae tricoloris), събрана по време на цъфтеж. Да не се смесва с останалите около 30 вида от род Viola, разпространени у нас!

Действие

Трицветната теменуга се ползва с името на добро отхрачващо средство. Отхрачващото и действие се отдава на сапонините. Притежава също противовъзпалително и диуретично действие.

Приложение

Употребява се при възпалителни заболявания на дихателната система (бронхити, кашлица с гъсти секрети). В народната медицина се използва още като диуретично средство, при подагра, ревматизъм, като потогонно н „кръвоочистително“ средство, при различни кожни заболявания.

Начин на употреба

Приготвя се запарка от 2 чаени лъжички дрога с 250 см3 вряща вода и след изстиване и прецеждане се пие пo 1 супена лъжица 3 – 4 пъти дневно. При необходимост от по-силно отхрачващо действие се взема в по-голямо количество – по 1 кафена чашка 3 – 4 пъти дневно.

Да се има предвид обаче, че в големи дози отварата от теменуга може да предизвика дразнене на стомашно-чревния тракт с гадене, повръщане и диария.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари