Билки и билкови сборове

Синя метличина – Centaurea суanus L.

Семейство

Сложноцветни – Asteraceae (Compositae)

Описание

Тревисто едногодишно растение, високо до 1 м, с разклонено стъбло, покрито с власинки, които му придават белезникав цвят, с целокрайни, линейно ланцетни листа. Цветовете са сини, събрани в единични цветни кошнички, външните са фуниевидни, а вътрешните са тръбести. Цъфти в началото на лятото.

Разпространение

Расте като плевел сред посевите и по тревисти места. Разпространено е в цялата страна.

Употребяема част

За лечебна цел се използват само сините цветове (Flores Cyani), без обвивните листчета на кошничката. Сушат се на сянка или в сушилни, защото цветовете избледняват при сушене на слънце и загубват терапевтичната си стойност.

Действие

Апетитовъзбуждащо, жлъчегонно, диуретично.

Приложение

Препоръчва се при безапетитие, лошо храносмилане, магарешка кашлица, ангина, възпаление на бъбреците, чернодробни и жлъчни заболявания, възпаление на очите и др.

Начин на употреба

От цветовете се прави запарка, като 1 чаена лъжичка от тях се заливат с 250 см3 вряща вода. След като изстине и се прецеди, запарката се изпива на три пъти преди ядене. Използват се и течни екстракти с 40° алкохол. Билката се прилага и външно при заболявания на кожата и за промивка при възпаление на очите.

В народната медицина се използват и други видове метличина, а именно Centaurea diffusa Lam. и Centaurea stoebe L. – при треска и диария.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари