Билки и билкови сборове

Селим – Levisticum officinale Koch

Семейство

Сенникоцветни – Apiaceae (Umbelliferae)

Описание

Многогодишно тревисто растение с жълто-кафяв, месест, вретеновиден корен и голо, кухо, до 2 м високо стъбло. Листата са сложни, перести, с широко ромбични, дълбоко назъбени дялове. Цветовете са бледожълти, събрани в сложни сенници с 6 – 12 главни лъча и обвивка от много листчета. Плодовете са жълто-кафяви, елипсоидни, с ципесто крилати ръбове, разпадащи се на две половинки. Цъфти през лятото.

Разпространение

Култивира се, из градините. Произхожда от Западна Азия.

Употребяема част

Използват се корените (Radix Levistici).

Приложение

Корените имат пикочогонно действие и се използват при отоци от бъбречен и сърдечен произход. Те засилват жлъчната секреция и намират приложение за възбуждане на апетита, за стимулиране секрецията на храносмилателни сокове и за успокояване на чревни колики и болки. Препоръчват се и при закъсняваща менструация, подагра, ревматизъм, кожни обриви и бавно заздравяващи рани. Корените и листата на растението се използват като подправка.

Начин на употреба

Приготвя се запарка с 1 чаена лъжичка стрита кора от корените или цели корени на 250 см3 вряща вода, която се изпива за 1 денонощие. При кожни заболявания запарката се прибавя към водата за къпане.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари