Билки и билкови сборове

Росянка – Drosera rotundifolia L.

Семейство

Росянкови – Droseraceae

Описание

Дребно многогодишно насекомоядно растение с приземна листна розетка и 5 – 15 см високо, тънко, безлистно, червеникаво, цветоносно стъбло. Листата са почти кръгли, 0.5 – 1 см в диаметър, изведнъж стеснени в 1.5 – 3 см дълга дръжка. Горната повърхност на листата е покрита с червеникави жлезисти власинки с различна дължина, като най-дългите (4 – 5 мм) са разположени в периферията. Когато насекомото кацне на листа, власинките се извиват към него, обливат го с лепкав секрет, а след това отделят и ферменти, с които го смилат. Съцветието е цимозно – едностранен, в началото охлювидно завит монохазий, съставен от 6 – 10 цвята. Цветовете са бели, с петделна чашка и петлистно венче. Цъфти юни – август.

Разпространение

Среща се рядко из мочурливите торфени ливади и торфищата в планините между 1200 и 2000 м надморска височина.

Употребяема част

Използва се цялата надземна част (Herba Droserae).

Действие

Росянката има отхрачващо, потогонно, антиспастично действие.

Приложение

В народната медицина дрогата се използва при спастични бронхити, бронхиална астма, коклюш и др. Да се има предвид, че в големи дози билката е токсична.

Начин на употреба

Приготвя се запарка (чай) от 1 супена лъжица дрога и 500 см3 вряща вода. Оставя се да изстине и след 2 часа се прецежда. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно. Подслажда се със захар или мед.

Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!