Билки и билкови сборове

Планински очиболец (горско прозорче) – Potentilla erecta (L.) Rauschel (P. tormentilla Stokes)

Семейство

Розоцветни – Rosaceae

Описание

Многогодишно тревисто растение с почти хоризонтално коренище, тъмнокафяво отвън и червено-кафяво отвътре. Стъблата са приповдигащи се или изправени, 10 – 40 см високи, тънки, в горната част разклонени. Приосновните листа са с дълги дръжки, с 3 или 5 листчета, а стъбловите са винаги тропни, приседнали, с два едри прилистника. Цветовете са единични, жълти, около 10 мм в диаметър, с дълги дръжки. Чашката е двойна, с 4 листчета на подчашката и 4 чашелистчета. Венчето е с 4 обратно сърцевидни венчелистчета. Тичинките и плодниците са многобройни. Цъфти юни – август.

Разпространение

Разпространено е из мочурливи и влажни ливади в предпланините и планините от 500 до 2800 м надморска височина в цялата страна.

Употребяема част

Използва се коренището (Rhizoma Tormentillae).

Действие

Запичащо, кръвоспиращо, противовъзпалително, спазмолитично.

Приложение

Коренището се използва като запичащо и кръвоспиращо средство. Прилага се при кървене от носа, матката, при хемороиди и др. Употребата му при вътрешни кръвоизливи крие голяма опасност за болния – в такива случаи трябва да се потърси непременно лекарска помощ. Билката се препоръчва при възпаление на стомаха и червата, при язва, гастрит с намалена киселинност на стомашния сок, при диария (особено у старци); при чернодробни заболявания, възпаление на очите и др. Външно се използва при мокреща екзема, изгаряния, рани, натъртване с подкожни кръвоизливи, хемороиди, бяло течение у жените, невралгии, неврити и др. Пресният сок от корените се пие при чернодробни заболявания.

Начин на употреба

За вътрешно приемане се приготвя отвара от 5 – 10 г коренище в 1/2 л вода. След като ври 20 мин, се прецежда и се приема по 6 – 8 супени лъжици дневно. За външна употреба се прави по-концентрирана отвара с 30 г билка на 1/2 л вода.

В народната медицина освен планински очиболец за същите заболявания се използва и пълзящият очиболец (Potentilla reptans L.).

Реклама

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!