Билки и билкови сборове

Орех – Juglans regia L.

Семейство

Орехови – Juglandaceae

Описание

Дърво, високо до 30 м, с широка, силно разклонена корона. Листата са едри, 20 – 60 см дълги, със 7 – 9 продълговати до яйцевидни или елипсовидни, целокрайни листчета, 5 – 15 см дълги и 2.5 – 8 см широки, в основата слабо сърцевидни, към върха заострени. Цветовете са еднополови. Мъжките цветове са събрани в многоцветни, 8 – 12 см дълги реси. Плодът е сферичен или яйцевиден, с месеста зелена външна обвивка и твърда дървениста, набръчкана вътрешна обвивка, разделен е непълно на 2 – 4 гнезда, в които е разположено семето. Цъфти април – май.

Разпространение

Културно растение, което се отглежда в цялата страна. По-рядко се среща и подивяло по чакълести и каменливи места в различни райони на страната.

Употребяема част

За лечебни цели се използват листата (Folia Juglandis) и зелената обвивка на плодовете (Cortex Juglandis fructibus).

Действие

Основните свойства на листата, корите и зелената обвивка на плодовете на ореха са противовъзпалително, запичащо, тонизиращо нервната и храносмилателната система. Придава им се и способността да понижават артериалното налягане и нивото на кръвната захар.

Приложение

Листата, корите и зелената обвивка на плодовете на ореха се използват при извънредно голям брой заболявания както за външна, така и за вътрешна употреба.

Листата и корите най-често се прилагат за укрепващи бани при рахит, екземи, възпаления на кожата, на венците, на стомаха, на червата, при бяло течение у жените, хемороиди, кървене, нередовна менструация, опаразитяване с чревни глисти и др.

Плодовете се прилагат при захарна болест и други смущения в обмяната на веществата.

Начин на употреба

За вътрешно приложение се приготвя запарка от 1 супена лъжица сухи листа с 250 см3 вряща вода, която се изпива за 1 ден.

Външно листата се използват под формата на отвара, която се приготвя от 3 – 5 супени лъжици сухи листа, които се варят 15 мин в 1/2 л вода. Отварата се употребява за промивки и компреси. Пресните листа се прибавят във водата за баня на малки деца (десетина листа за едно къпане).

На вашето внимание

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Терапевтична класификация на билките