Билки и билкови сборове

Луличка – Linaria vulgaris Mill.

Семейство

Живеничеви – Scrophulariaceae

Описание

Многогодишно тревисто растение с право, гъсто облистено стъбло, високо 30 – 100 см. Листата са последователни, приседнали, ланцетно линейни, заострени, 2 – 6 см дълги и 2 – 10 мм широки. Цветовете са събрани във връхни дълги гроздовидни съцветия. Венчето е жълто, двуустно, с оранжево петно на изпъкналата част на долната устна и с дълга заострена шпора. Тичинките са 4, от които две са по-дълги. Плодът е яйцевидна до продълговата кутийка. Семената са дисковидни, с широко ципесто крило. Цъфти от юни до септември.

Разпространение

Разпространено е по тревисти места, край пътищата и като плевел в орниците из цялата страна.

Употребяема част

Използват се цъфтящите облистени надземни части (Herba Linariae), отрязани на около 30 см от върха.

Действие

Има очистително, диуретично, жлъчегонно и болкоуспокояващо действие.

Приложение

Билката се прилага при лениви черва като очистително, при нощно напикаване у децата, болезнено уриниране, възпаление на простатната жлеза, главоболие, жълтеница и др. Външно се използва при циреи, хемороиди, възпаление на конюнктивите, ухапване от насекоми и др. Дрогата е отровна. Тя дразни стомаха, предизвиква диария, затруднява дишането, отслабва сърдечната дейност и др. Затова трябва да се прилага внимателно под лекарски контрол.

Начин на употреба

Използва се запарка от растението. Дневната доза се получава, като се залее 1 чаена лъжичка от оситнената билка с 250 см3 вряща вода. След изстиване запарката се прецежда и се изпива на 2 – 3 пъти. От дрогата в Русия е получен препарат с очистително действие.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари