Билки и билкови сборове

Леска – Corylus avellana L.

Семейство

Брезови – Betulaceae

Описание

Едър храст, а понякога и малко дърво, достигащо до 5 м височина. Стъблото е с червеникава или пепелявосива гладка кора, покрита с множество лещанки. Листата са последователни, обратно яйцевидни, закръглени или закръглено яйцевидни, до 13 см дълги и 6 – 10 см широки, към върха изведнъж стеснени и заострени, в основата сърцевидни, по ръба неправилно остро двойно напилени. Цветовете са еднополови. Мъжките цветове са разположени в дълги до 8 см увиснали реси, събрани на групи по 2 – 4. Женските цветове са разположени по 2 в малки пъпковидни образувания, от които по време на цъфтежа се подават само червеникави близалца. Плодът е сух, неразпуклив лешник. Цъфти февруари – април.

Разпространение

Расте из храсталаците и в широколистните гори като подлес, особено в окрайнините на гори, горски поляни и сечища, в цялата страна до 1800 м надморска височина.

Употребяема част

За лечебни цели се използват плодовете (Fructus Coryli avellanae), кората (Cortex Coryli avellanae) и листата (Folia Coryli avellanae).

Приложение

Листата и кората на леската се използват при възпаление на пикочните пътища, за засилване тонуса на венозните кръвоносни съдове и капилярите и за намаляване пропускливостта на капилярните стени. В народната медицина намират приложение при капилярни кръвоизливи, разширени вени, варикозни язви и др. Листата се прилагат при възпаление и кървене на венцитe, при язвена болест, при хипертрофия на простатната жлеза. Експериментално е установено благоприятното действие на леската при язвена болест.

Начин на употреба

Прилага се запарка от листата и отвара от кората на леската. Дневната доза е 1 супена лъжица билка на 150 см3 вода.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари