Билки и билкови сборове

Ким – Carum carvi L.

Семейство

Сенникоцветни – Apiaceae (Umbelliferae)

Описание

Двегодишно до многогодишно голо тревисто растение. Стъблото е 30 – 80 см високо, кухо, в горната част разклонено. Листата са два до почти три пъти пересто разделени с ланцетно линейни или линейни, остри, 3 – 25 мм дълги и 1 – 1.5 мм широки крайни дялове. Съцветието е сложен сенник, 4 – 8 см в диаметър, с 8 – 16 нееднакво дълги главни лъча. Цветовете са бели или розови. Плодовете са 4 – 5 мм дълги, жълто-кафяви, продълговато елипсовидни, към върха стеcнени, с добре очертани жълтеникави главни ребра и широки бразди между тях. При узряване плодовете се разделят на две сърповидно извити полуплодчета. Цъфти от май до юли.

Разпространение

Разпространено е из ливади, горски поляни и пасища, по стръмни тревисти склонове в предпланините и планините. У нас се среща в Централна и Западна Стара планина, Предбалкана, западните гранични планини, Витоша, Рила, Западни и Средни Родопи от 700 до 1600 м надморска височина.

Употребяема част

Използват се плодовете (Fructus Carvi) и полученото от тях етерично масло (Oleum Carvi).

Действие

Карминативно, антисептично, спазмолитично, болкоуспокояващо и стимулиращо секрецията и моториката на стомаха и червата.

Приложение

Газогонното действие на дрогата е познато още на старите римляни. Освен при задръжка на газове тя се прилага при стомашно-чревни колики и възпаление, при лошо храносмилане и други смущения на храносмилането. Използва се и за увеличаване на млечната секреция у кърмачки, като отхрачващо средство при трахеити, бронхити и други възпаления на дихателната система. Билката може да се прилага и при деца.

Начин на употреба

Най-добре е плодчетата да се приемат чрез дъвкане или като подправка на храната. Може да се прилагат като отвара. Счукани плодчета (3 чаени лъжички) се заливат с 250 см3 вряща вода, кипват се 15 мин и се оставят в закрит съд 10 мин. Извлекът се прецежда и се изпива на части за 1 ден.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари