Билки и билкови сборове

Изсипливче – Herniaria glabra L. и Herniaria hirsuta L.

Семейство

Карамфилови – Caryophyllaceae

Описание

Едногодишни, двегодишни или многогодишни тревисти растения с полегнало, силно разклонено стъбло, дълго 10 – 20 см. Листата са срещуположни, приседнали, елипсовидни, целокрайни, с ципести прилистници. Цветовете са дребни, жълто-зелени, разположени в групички по 5 – 12 в пазвите на листата. Стъблата и листата на Herniaria glabra L. са голи, светлозелени, а на Herniaria hirsuta L. са влакнести и сиво-зелени. Околоцветникът е прост, съставен от 5 свободни листчета. Плодът е разпуклива кутийка с едно семе. Цъфти от април до август.

Разпространение

Расте по сухите, каменисти и тревисти хълмове на цялата страна.

Употребяема част

Използват се надземните части. (Herba Herniariae glabrae и Herba Herniariae hirsutae). Двата вида се берат, сушат и опаковат поотделно.

Действие

Пикочогонно и успокояващо спазмите на гладката мускулатура средство.

Приложение

Най-често се използва при възпаление и пясък или камъни в бъбреците и пикочния мехур и по-рядко при отоци.

Начин на употреба

Прилага се запарка от 3 чаени лъжички ситно нарязани стръкове в 1/2 л вряща вода. След 15 мин запарката се прецежда и се изпива на порции за 1 ден.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Коментари